KNMG

Doen sterven of laten sterven?

startdatum 27 oktober 2009
einddatum 27 oktober 2009
tijd 20.00 - 22.15 uur
locatie La Place vergadercentrum, Haarlem
onderwerp Doen sterven of laten sterven?
accreditatie status Accreditatie aangevraagd

District II Spaarne & Amstel organiseert een symposium over euthanasie en palliatieve sedatie: Doen sterven of laten sterven?

De KNMG-richtlijn Palliatieve sedatie is herzien. Op een aantal punten bleek de praktijk weerbarstiger dan aangenomen werd in de eerste richtlijn.. De herziene richtlijn verwoordt de professionele standaard en heeft ook juridische betekenis. Het Openbaar Ministerie heeft verklaard dat er geen reden is om tot vervolging over te gaan als de arts de richtlijn naleeft. Artsen die afwijkend handelen, moeten wel rekening houden met de mogelijkheid van verantwoording van hun handelen in het kader van een tuchtrechtelijk of strafrechtelijk onderzoek. In de herziene richtlijn is het medicatieschema aangepast op grond van waarnemingen in de praktijk en farmacokinetisch onderzoek. Vragen als: "Wat maakt een symptoom refractair en welk gewicht heeft existentieel lijden daarbij?" worden in de nieuwe richtlijn toegelicht. Andere zaken die in de herziening meer aandacht hebben gekregen, zijn het inschatten van de levensverwachting en of consultatie verplicht is. Ook geeft de richtlijn duidelijkheid waarom artsen aanwezig moeten zijn bij de aanvang van de sedatie. De KNMG-richtlijn Palliatieve sedatie 2009 beschrijft normen en uitgangspunten voor verantwoord handelen, ontwikkelingen in de praktijk zullen echter altijd een rol blijven spelen..

Programma:

20.00
Opening avondsymposium

20.05
Inleiding door dhr. G. van Dijk, ethicus KNMG en secretaris van de ethische commissie Erasmus MC, avondvoorzitter

20.10
Korte quiz aan de hand van casuïstiek

20.25
Zorg voor stervenden voor onbepaalde tijd. Palliatieve sedatie, de nieuwe richtlijn en de praktische uitwerking, inclusief vragen en discussie door Marlies van de Watering, specialist ouderengeneeskunde; arts voor palliatieve zorg Palliatief Netwerk Zuid-Kennemerland

21.10
Korte Pauze

21.25
Het grensvlak tussen euthanasie en palliatieve sedatie. De rol van de huisarts, inclusief vragen en discussie door Ed Kenter, huisarts te Aerdenhout

22.10
Sluiting avondsymposium door de avondvoorzitter

22.15
Aansluitend samenzijn onder het genot van een drankje en een hapje

Inschrijven
Opgave vóór 20 oktober via e-mail onder vermelding van uw specialisme en BIG nummer bij O.Stassen, e-mail adres: olivia.stassen@mediwellness.nl.

Adres locatie
La Place vergadercentrum Haarlem, Fonteinlaan 1, 2012 JG te Haarlem