GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Marije Cornelissen op werkbezoek in Montenegro

Straatsburg, 22 oktober 2009 - GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is van dinsdag 27 tot donderdag 29 oktober op werkbezoek in Montenegro. Tijdens haar bezoek zit ze aan tafel met de Montenegrijnse premier en ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Ook spreekt ze met parlementsleden en belangenorganisaties.

Montenegro is kandidaat-lid van de Europese Unie. In september 2006 zijn de onderhandelingen geopend. Volgens Cornelissen is Montenegro goed op weg om aan de toetredingscriteria van de EU te voldoen.

Zo kan de EU binnenkort de visumplicht afschaffen voor burgers uit Montenegro die naar Europa willen reizen. "De visumvrijstelling wordt alleen van kracht als Montenegro voldoet aan alle voorwaarden. De criteria hebben onder meer betrekking op de beveiliging van paspoorten, grenstoezicht, de bestrijding van georganiseerde misdaad en corruptie. De regering heeft nog veel werk aan de winkel om alles op orde te krijgen. Het is daarom ook één van de onderwerpen die ik tijdens mijn bezoek ga bespreken.", aldus Cornelissen.

In 2008 heeft Montenegro het EU-lidmaatschap aangevraagd. Wat betreft de voortgang voor toetreding tot de EU zijn er nog een aantal punten van zorg. Zo gaat Cornelissen haar collega-parlementariers flink aan de tand voelen over de strijd tegen corruptie en de positie van vluchtelingen en de Roma in Montenegro.

Het werkbezoek wordt georganiseerd vanuit de Balkandelegatie in het Europees Parlement die contacten onderhoudt met een delegatie van parlementariërs uit Montenegro. Marije Cornelissen is lid van deze delegatie.


--------------------