Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeenteraad Barendrecht

Raad stemt in met beschermd dorpsgezicht

BARENDRECHT (dinsdag 27 oktober 2009) - Maandagavond 26 oktober heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het vaststellen van het beeldkwaliteitsplan beschermd dorpsgezicht 'Waar oud het nieuwe ontmoet'. Het plan dient om de oude dorpskern te beschermen tegen toekomstige ontwikkelingen en de functie en kwaliteit te versterken. Met de aanwijzing van het beschermd dorpsgezicht en de vaststelling van het beeldkwaliteitsplan worden begin 2010 zowel de Welstandsnota als het bestemmingsplan aangepast.

De oude dorpskern van Barendrecht is met haar historische en sociaal-culturele betekenis een waardevol gebied. Het gebied is bijzonder door de structuur die wordt gevormd door een dijk met een bocht rond een terp en de lager gelegen Dorpsstraat. Deze opzet van de oude dorpskern is uniek op de Zuid-Hollandse eilanden en is tot op heden, ondanks enige verdichting, bewaard gebleven. Om de oude dorpskern tegen toekomstige ontwikkelingen te beschermen en de functie en kwaliteit te versterken is het beeldkwaliteitsplan beschermd dorpsgezicht 'Waar oud het nieuwe ontmoet' opgesteld. Bij de totstandkoming van het beeldkwaliteitsplan is samengewerkt met de Historische Vereniging, de Vereniging Oude Dorp en Instituut Dorp, Stad en Land.

Verordening Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

De gemeenteraad heeft gisteravond unaniem ingestemd met de verordening Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Barendrecht 2010. In 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Na twee jaar is het beleid geëvalueerd. Bij de evaluatie is gekeken hoe de uitvoering verloopt en welke verbeteringen mogelijk zijn. Daarbij is ook gekeken naar de stijgende uitgaven sinds 2007 en een mogelijke oplossing hiervoor. Deze stijgende kosten zijn voornamelijk het gevolg van de vergrijzing en het bevorderen van de zelfstandigheid van ouderen en mensen met een beperking. Dit betekent dat de gemeente geconfronteerd wordt met een steeds groter wordende groep zorgafhankelijken die zelfstandig wonen en gebruik maken van een groot aantal lokale voorzieningen, zoals woon- en vervoersvoorzieningen.

Verbeteringen

Naar aanleiding van de evaluatie is een aantal verbeteringen in de nieuwe verordening opgenomen. Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld in sommige situaties 4 uur ondersteuning krijgen voor hulp in de huishouding als zij tijdelijk hun taken niet kunnen uitvoeren. Tevens is het in de nieuwe verordening mogelijk om de verhuiskostenvergoeding gecombineerd met een eigen bijdrage aan te wenden voor een adequate woonaanpassing, waardoor men in de eigen woning kan blijven. Daarnaast geldt dat als een cliënt een goede andere oplossing aandraagt die niet duurder is dan de oplossing van de gemeente hij of zij deze nu mag uitvoeren. Een amendement ingediend door D66, SGP/ChristenUnie en GroenLinks om de verhuiskostenvergoeding te verhogen van 1.200 euro naar 2.500 euro werd unaniem aanvaard. De gemeente Barendrecht loopt daarmee meer in de pas met andere gemeenten en geeft aan oog te hebben voor de moeilijke situatie waarin mensen verkeren.

Betaalbaarheid

Om de Wmo-voorzieningen betaalbaar te houden, wordt in de nieuwe verordening gekeken naar de eigen verantwoordelijkheid van cliënten. Daarbij wordt gekeken in hoeverre cliënten binnen de eigen sociale kring ondersteund kunnen worden en welke financiële eigen bijdragen cliënten kunnen leveren. Ook komt er een eigen bijdrage voor scootmobielen. Daarnaast wil de gemeente onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om voorzieningen die soms weinig gebruikt worden, efficiënter in te zetten. De gemeente wil daarvoor in overleg met verzorgingshuizen de mogelijkheid voor poolvorming voor het gebruik van scootmobielen en handbewogen rolstoelen onderzoeken.