FNV

Persbericht

FNV, CNV en MHP schrijven Tweede Kamer brandbrief over AOW-plannen

De drie vakcentrales blijven zeer grote bezwaren houden tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op de AOW. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven FNV, CNV en MHP over de coalitieplannen: "Bezuinigingen op de AOW en de aanvullende pensioenen lijken voorop te staan in plaats van het bouwen aan een modern toekomstbestendig pensioengebouw."

In de de brief voeren de vakcentrales zeven spijkerharde argumenten aan tegen de kabinetsplannen, bijvoorbeeld:


· Door de keuze om in twee grote stappen op een hogere AOW-leeftijd uit te komen, is er geen evenredige en rechtvaardige verdeling over generaties.


· De definiëring van zware beroepen is een onmogelijke opgave. Dat geldt ook voor het aantonen van 30 jaar arbeidsverleden.


· Zzp-ers worden hierdoor helemaal benadeeld.

De vakcentrales constateren dat met het kabinetsplan "de rekening van de crisis eenzijdig bij huishoudens wordt neergelegd, en ook nog eens met name bij de lagere en middeninkomens. Werkgevers worden op geen enkele wijze aangeslagen voor de oplopende kosten voor de staat. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat zij een forse lastenverlichting tegemoet kunnen zien."

Fijntjes schrijven de gezamenlijke vakcentrales de Tweede Kamer: "Tot slot merken wij op dat het kabinetsplan is gepresenteerd als bijdrage aan de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op de langere termijn. Tot nu toe ontbreekt echter ieder zicht op een doorrekening door het Centraal Planbureau."