Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Oktober 2009

Zojuist verschenen!

Ecologische veerkracht
Concept voor natuurbeheer en natuurbeleid

De natuur is voortdurend in beweging. Planten- en diersoorten en hun onderlinge relaties schikken zich naar veranderende omstandigheden - maaar slechts tot op zekere hoogte. Ecologische veerkracht zet helder uiteen welke factoren daarbij van belang zijn. Klimaatverandering is daarbij een belangrijke extra factor. Niet alleen de natuur moet zich aanpassen, maar ook het huidige beheer en beleid. Dat levert nieuwe uitdagingen op voor beheerders en beleidsmakers. Voor hen is dit boekje een waardevolle inspiratie.

Het Nederlands natuurbeleid krijgt er een nieuwe uitdaging bij: klimaatverandering. Dit thema leent zich niet voor de traditionele aanpak van problemen als verzuring, vermesting, verdroging en versnippering. Sterker nog, het zet het realiseren van natuurdoeltypen en doelsoorten verder onder druk.

Ecologische veerkracht richt zich op de nieuwe uitdaging: het zorgvuldig beheer van soorten en leefgebieden die al heel lang met het Nederlandse landschap zijn verbonden maar nu onder druk staan van klimaatverandering, en tegelijkertijd het creëren van nieuwe ecologische ruimte. Oude patronen in het voorkomen van soorten veranderen en nieuwe allianties worden aangegaan. Daarom moet niet alleen de natuur zich aanpassen, maar ook het beheer en beleid.

Daarover gaat Ecologische veerkracht. In dit boekje presenteren de auteurs ideeën en onderzoek gericht op de vraag of ecologische veerkracht kan bijdragen aan de aanpassing van natuurdoelen, en welke gevolgen dat heeft voor de praktijk. Het boekje maakt begrippen als ecologisch geheugen, functionele diversiteit, levensgeschiedeniskenmerken en -strategieën toegankelijk voor beheerders, beleidsmakers en andere geïnteresseerden in natuurbeheer.

De eerste hoofdstukken gaan in op het concept veerkracht en de daarmee samenhangende begrippen, en de historie van het ecologische denken in Nederland. Daarna volgen hoofdstukken over lopend onderzoek naar ecologische veerkracht bij Alterra. In het laatste hoofdstuk schetsen de auteurs wat veerkracht betekent voor beheerders van natuurgebieden en welke kansen dit biedt voor Nederlandse natuurbeleidbeleidsmakers.

Ecologische veerkracht is geschreven door een team van vooraanstaande experts, onder wie Joop Schaminée. Het kwam tot stand in het kader van het speerpunt Ecologische Veerkracht van Wageningen Universiteit en Research Centrum en werd gefinancierd door het ministerie van LNV.

Ecologische veerkracht

Concept voor natuurbeheer en natuurbeleid
Samenstellers: Koen Kramer en Ilse Geijzendorffer Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 96 p. 15 x 22 cm, full colour met talloze foto's, tekeningen, grafieken en tabellen ISBN: 978 90 5011 314 4
Prijs: ¤ 19,95