Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Door Microsoft beloofde gratis upgrade
naar Windows 7 jaagt consument op kosten

Haarlem, 27 oktober 2009 - In de aanloop naar de lancering van Windows 7 op 22 oktober jl. beloofde Microsoft computergebruikers die in de maanden vóór 22 oktober een computer of laptop met Windows Vista kochten, dat ze gratis konden upgraden naar het nieuwe besturingssysteem Windows 7. Uit onderzoek van PC-Active blijkt dat consumenten die nu willen upgraden juist op extra kosten worden gejaagd.

Wie tussen 26 juni en 22 oktober van dit jaar een nieuwe computer of laptop met daarop Windows Vista Home Premium, Business of Ultimate kocht, heeft volgens bepaalde voorwaarden recht op een gratis update naar een gelijkwaardige versie van Windows 7. Het blijkt echter dat veel fabrikanten van pc's en laptops hoge kosten in rekening brengen voor deze 'gratis' upgrade.

PC-Active maakte een rondje langs diverse leveranciers van laptops en computers en kwam tot de ontdekking dat er een flinke som geld werd gevraagd voor het aanvragen van een gratis upgrade-dvd. Zo vraagt notebookfabrikant Asus ¤ 21,99 voor de Windows 7 upgrade-dvd. Toshiba spant de kroon: dat bedrijf wil maar liefst ¤ 29,95 voor de dvd zien. Het minst betaalt de consument bij Packard Bell: daar wordt 'slechts' ¤ 14,95 gevraagd voor een upgrade-dvd.

De te betalen kosten vallen onder de veelgebruikte term 'verzend- en administratiekosten'. Voor die prijs wordt dus alleen een dvd in een enveloppe gestopt en met de post verstuurd. De gebruiker die de dvd ontvangt moet alsnog het meeste werk doen, namelijk het installeren van Windows 7.

Klanten worden verder gedwongen met creditcard te betalen omdat het bedrijf dat de verzending afhandelt - een door de computerfabrikant ingeschakeld 'handlingbedrijf' - meestal geen andere betalingsmethode accepteert. Bovendien moeten gebruikers eerst tal van persoonlijke gegevens achterlaten via allerlei formulieren voordat de consument te horen krijgt hoeveel hij moet betalen voor de upgrade-dvd en wat de betaalmogelijkheden zijn.

Computerkopers die tussen 26 juni en 22 oktober een computer hebben gekocht in de winkel hebben meer geluk. Bij grote winkelketens als MyCom en Paradigit krijgen klanten die willen upgraden altijd een echt gratis versie van Windows 7. Wel moeten ze dan zelf naar de winkel komen om het product op te halen, en geldt de gratis upgrade alleen bij computers van het eigen winkelmerk.



Ingezonden persbericht