Ingezonden persbericht


Europese beleggingen in winkelvastgoed in derde kwartaal 2009 gedomineerd door Grote Vijf Nieuw onderzoek van Jones Lang LaSalle naar Europees winkelvastgoed

Amsterdam, 27 oktober 2009 - Volgens een nieuw onderzoek van Jones Lang LaSalle kwam het totale transactievolume op het gebied van winkelvastgoed in continentaal Europa en het Verenigd Koninkrijk gedurende de eerste drie kwartalen van 2009 uit op zo'n E8,1 miljard. Dat is iets meer dan de helft van het niveau in dezelfde periode van 2008 (E15,6 miljard).

In continentaal Europa bedroeg het beleggingsvolume in het derde kwartaal van 2009 in totaal E1,5 miljard, ongeveer 25% minder dan het vorige kwartaal, toen er voor circa E1,9 miljard werd verhandeld. Het totale volume op het Europees vasteland in de eerste drie kwartalen van 2009 bedroeg iets meer dan E4,5 miljard, ongeveer 40% van het transactievolume in dezelfde periode van 2008 (E10,9 miljard). De gemiddelde transactieomvang bleef onveranderd, ongeveer E44 miljoen. In de eerste drie kwartalen werden er iets meer dan 100 deals afgesloten, waaronder 14 van meer dan E100 miljoen.

Net als in het eerste kwartaal waren Duitsland en Italië de meest actieve markten op het vasteland van Europa. De twee landen waren verantwoordelijk voor 63% van het totale transactievolume in het derde kwartaal. Twee van de grootse deals deze zomer kwamen allebei in Duitsland tot stand met Duitse kopers: ontwikkelaar ECE verkocht een aandeel in het winkelcentrum Thier-Gelände in Dortmund voor E225 miljoen aan de Duitse fondsbeheerder Hamburg Trust (en particuliere beleggers) en Union Investment verwierf het winkelcentrum Mercado in Hamburg voor E164 miljoen van Pirelli Real Estate en Morgan Stanley Real Estate. In Nederland vond gedurende het derde kwartaal een aantal kleinere transacties plaats, in totaal voor circa E145 miljoen. Het grootste deel van dit transactievolume kwam onder andere tot stand door de verkoop van zeven complexen uit de Progress portefeuille en de verkoop van een wijkwinkelcentrum in Veenendaal.

Institutionele kopers en fondsen bleven de meest actieve kopers op het vasteland van Europa en namen in het derde kwartaal ruim 40% van het totale volume voor hun rekening, met voornamelijk Duitse kopers. Door de aanhoudende restricties op de kredietmarkt blijft het moeilijk voor kopers met interesse in overnames om de juiste overnamekansen te vinden.

Richard Dallinga, Director Retail Nederland: "De terugval van de volumes in het derde kwartaal staat haaks op de verbetering van het sentiment in dezelfde periode. Het gebrek aan deals die werden afgesloten tussen juli en september weerspiegelt het kleine aantal transacties dat in de eerste helft van het jaar werd geïnitieerd. Voor het laatste kwartaal verwachten we een toename van het aantal afgeronde deals en schatten dat aan het einde van dit jaar het totaal op het Europees vasteland uit zal komen tussen de E7 miljard en E8 miljard". "Voor Nederland is de verwachting dat het totale investeringsvolume dit jaar zal eindigen nabij E 600 miljoen".

In Nederland werd er gedurende de eerste drie kwartalen van 2009 in totaal voor E 145 miljoen verhandeld via 17 deals. In dezelfde periode van 2008 betrof dit E 521 miljoen door middel van 14 transacties, waarbij de gemiddelde transactieomvang stabiel bleef.

Richard Dallinga: "In het derde kwartaal nam de interesse voor de Nederlandse winkelbeleggingsmarkt vanuit binnenlandse en buitenlandse beleggers toe, maar er was een substantieel tekort aan hoogwaardige investeringsproducten. Dit heeft geleid tot een piek in de prijzen voor met name defensief vastgoed. Hierdoor kunnen in veel gevallen de wijd verspreide problemen van dalende huurprijzen en in gebreke blijvende huurders, waar veel secundair vastgoed mee te maken heeft, worden vermeden. Hoewel particuliere kopers de boventoon voeren, is vreemd vermogen (zij het met strengere voorwaarden) gemakkelijker beschikbaar dan het geval was gedurende de voorafgaande 12 maanden".


- einde -