Ingezonden persbericht


Persbericht
Dinsdag 27 oktober

D66 Rotterdam: Homo-ambtenaar niet genoeg!

Rotterdam geldt als de meest diverse stad van Nederland, maar heeft niet bepaald een imago als homo-stad. D66 organiseerde vorige week een bijeenkomst om te horen wat de problemen zijn en oplossingen te bespreken met professionals en homo's zelf. "D66 keert zich tegen de normering in de samenleving en stelt dat als mensen zichzelf mogen zijn dat ten goede komt van vrijheid in een stad. Dat geldt ook voor de homo's", aldus Salima Belhaj, fractievoorzitter van D66 Rotterdam.

De bijeenkomst, een 'Ronde Bar Gesprek', vond plaats op woensdag 21 oktober in bar Strano op de Johan van Oldebarneveltstraat. Centraal stond de vraag hoe het gesteld is met het leefklimaat voor homo's in de stad. Met iedereen die daarover wilde meepraten, ging D66 in een ongedwongen sfeer aan de bar het gesprek aan. Als eregasten waren Rita Schriemer van Stichting Radar, Jeffrey de Ruiter van Jef's Café, Sheila van Galen en Christy de Witt van SIN uitgenodigd.

Op de avond werd duidelijk dat de zichtbaarheid van homoseksuelen binnen Rotterdam tekort schiet. Een reden hiervoor is onder andere dat er niet voldoende initiatieven uit de homodoelgroep zelf afkomstig zijn. De negatieve houding die het gemeentebestuur de afgelopen jaren heeft aangenomen ten aanzien van alles wat afwijkt van de norm is hiervoor een belangrijk obstakel. Rotterdam heeft in dat opzicht volgens de sociaal-liberalen de komende jaren een flinke verbeterslag te maken. Wanneer de diversiteit van de stad terugkomt in het culturele aanbod, doen we volgens D66 gezamenlijk een stap in de goede richting.

D66 vindt de inzet van een homo-ambtenaar niet genoeg. Het vraagt om een bredere visie en gaat alle mensen in de stad aan. "Enerzijds inzetten op genoeg aanbod en anderzijds oplossingen bieden voor de problemen die mensen ervaren om zich vrij te voelen om zichzelf te mogen zijn in Rotterdam", aldus Belhaj, "homo's zitten meestal niet te wachten op apart beleid zoals een homo-ambtenaar, maar willen juist integraal onderdeel uitmaken van de samenleving. Ze willen gehoord worden bij specifieke problemen die ze ervaren, maar ook gewoon als Rotterdammers gezien worden."

Volgens D66 zou de gemeente zelf het goede voorbeeld moeten geven. Toen winkelcentrum Zuidplein weigerde mee te werken aan het Coming Out Day evenement van Apollo (een homo-jongerenvereniging), had de gemeente dit nooit mogen accepteren, en aan deze onacceptabele situatie consequenties moeten verbinden.

D66 fractie Gemeenteraad Rotterdam - Coolsingel 40, kamer 9, 3011 AD Rotterdam