Nieuw: Microsoft's Live @ edu voor Stedelijk Onderwijs Antwerpen

27/10/2009 15:38

FIELD COMMUNICATION

Antwerps Stedelijk Onderwijs rolt digitaal communicatieplatform uit voor alle leerlingen met Microsoft's Live @ edu

Het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen stapt de digitale wereld in. Voor alle leerlingen, cursisten en leerkrachten wordt een digitaal communicatieplatform opengesteld, gebaseerd op Microsoft's Live@edu. Dit jaar nog krijgen minstens 20.000 leerlingen en leerkrachten een gepersonaliseerd Live-emailadres samen met communicatie- en samenwerkingsmogelijkheden om in groep aan projecten te werken. Na verloop van tijd kan dit aantal uitgebreid worden tot 50.000.

De overeenkomst tussen het Stedelijk Onderwijs en Microsoft loopt over vier jaar.

Jongeren besteden vandaag in hun vrije tijd meer tijd aan online communicatie met leeftijden studiegenoten, het zoeken naar informatie en surfen op internet dan vorige generaties. Door de verschuiving naar een meer multimediale omgeving, leren jongeren ook op een andere manier dan alleen maar via een boek of een bord en krijtje.

Het Stedelijk Onderwijs wil dit 'nieuwe leren' integreren in het huidige onderwijsproject van de school. Nieuwe vormen van communicatie, interactie en leren zullen worden gebruikt als aanvulling op bestaande leervormen en onderwijsmethodieken.

Het Stedelijk Onderwijs heeft hiervoor een offerte uitgeschreven waarbij het Live-platform van Microsoft best aan alle voorwaarden voldeed. De digitale mogelijkheden voor zowel leerlingen als leerkrachten worden nu quasi onbegrensd.

Binnen Live@edu krijgen alle leerlingen een gepersonaliseerd e-mailadres en eigen mailbox met een opslagruimte van 10 Gigabyte. Daarbovenop zijn er ook interessante mogelijkheden voor samenwerking op een online plek waar bestanden kunnen opgeslagen en gedeeld worden met specifieke gebruikersgroepen. Een aparte opslagplaats die met een wachtwoord beveiligd kan worden biedt nog eens ruimte aan meer dan 1000 documenten. In een zogenaamde "shared view" kunnen delen van het bureaublad gedeeld worden met maximaal 15 andere gebruikers. Op die manier kan een team samenwerken in real time aan een document of opdracht en er daarna een presentatie over geven.

Om gezamenlijk te werken is er ook ruimte voor groepsprojecten, klaspagina's of persoonlijke pagina's. Die ruimte kan gedeeld worden met iedereen of met de klasgenoten uit de contactenlijst. Er is ruimte voor groepsdiscussie voor klassengroepen, voor het delen van foto's en voor het posten van commentaar op Spaces van anderen. En natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid van een blog aan te maken en kan het alomgekende Microsoft Messenger systeem worden gebruikt binnen een meer beveiligde omgeving.

"Dit is een belangrijke stap voor het Stedelijk Onderwijs van Antwerpen", zegt schepen van Onderwijs Robert Voorhamme. "Ons onderwijs zit met een stap direct in de digitale wereld. Leerlingen leren de PC en het internet in hun dagelijkse leven en hun leeromgeving op een natuurlijke wijze te incorporeren. Net zoals ze vandaag al in hun privéleven doen. Vandaar dat ik ook erg tevreden ben dat we deze stap zetten op het Windows Live platform, dat bewezen heeft robuust, veilig en betrouwbaar te zijn."

Ook de school heeft baat bij Live@edu. Niet alleen kunnen de e-mailadressen gepersonaliseerd worden met de extensie van de school, maar kan ook het portaal in de kleuren en stijl van de school aangemaakt worden. De school als organisatie heeft direct contact met leerlingen via een schoolkalender waarop lesschema's doorgestuurd kunnen worden, uitnodigingen voor vergaderingen kunnen doorgestuurd worden en de aanwezigheidsstatus van andere leerlingen en leerkrachten meteen gezien kan worden.

"Live @ edu is gebaseerd op het Windows Live platform, dat de meest populaire maildienst ter wereld is." Zegt Christian Ramioul, verantwoordelijke voor onderwijs bij Microsoft België. "Het platform dat wij aan het Stedelijk Onderwijs van Antwerpen ter beschikking stellen is minstens even veilig, flexibel en betrouwbaar als zijn variant in de buitenwereld maar biedt wel heel wat meer mogelijkheden. Het systeem is trouwens reclame- en spamvrij en filtert junkmail. Het is ook te consulteren vanaf andere computers of via de mobiele telefoon.

Maar wat belangrijk is voor Microsoft is, dat op deze manier de leerlingen in Antwerpen op natuurlijk manier leren omgaan met efficiënt en veilig mail- en internetgebruik en dat in de best mogelijke omkadering: binnen de school waar zij dagelijks werken en leren."

Samen met Microsoft zorgt het Stedelijk Onderwijs van Antwerpen voor een grootschalige ondersteuning van de scholen en van de leraren om de invoering van Live@edu zo vlot mogelijk te laten verlopen. Diverse groepen ICT-coördinatoren en de ankerpunten basisonderwijs volgden al kennismakingssessies via het Microsoft School Technology Innovation Center in Brussel. Als ruggengraat van het hele project op pedagogisch-didactisch gebied moeten werkgroepen en de publicatie van lesmodellen een optimaal gebruik in de klaspraktijk verzekeren.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over het Stedelijk Onderwijs Antwerpen

Het stedelijk onderwijs van Antwerpen is een van de grootste inrichtende machten voor onderwijs in Vlaanderen en is voortdurend in beweging. Bijna vijfduizend leerkrachten begeleiden dagelijks zo'n vijftigduizend leerlingen en cursisten. De stedelijke scholen en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding gebruiken vernieuwende methodes en er lopen tal van projecten en samenwerkingsverbanden.

Over Microsoft

Microsoft is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en internettechnologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten voor een vlot computergebruik .

Beeldmateriaal

www.fileserver-urban-communication.be/live-at-edu

Meer info over dit persbericht:

Perscontact Stedelijk Onderwijs:Dries Janssens: dries.janssens@so.antwerpen.be of 03/338.33.22

Perscontact Microsoft: Edward Claessens: edward.claessens@microsoft.com of 0473.85.16.81

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel