Huizenprijzen in rustiger vaarwater

Amsterdam, 27 oktober 2009

Bijna de helft van de respondenten heeft de huizenprijzen het laatste halfjaar zien dalen. Toch komt de huizenmarkt in rustiger vaarwater. Volgend jaar blijft de prijsdaling beperkt tot 3%.

Woningen worden goedkoper in veel Nederlandse straten. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van maandag. Van de 59.800 respondenten heeft bijna de helft (46%) de huizenprijzen in de eigen straat zien dalen in de laatste zes maanden. Vier op de tien (40%) zien stabiele woningprijzen, terwijl in totaal een op de zeven (14%) huizen duurder heeft zien worden. Per saldo zien de respondenten een prijsdaling. Dat sluit aan bij cijfers van bijvoorbeeld het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren in september 3% goedkoper dan een halfjaar daarvoor.

Stabieler sentiment

Het sentiment over de huizenprijsdaling is de laatste tijd stabieler dan in de maanden rond de jaarwisseling. Tussen september 2008 en april van dit jaar steeg het percentage respondenten dat een prijsdaling waarnam van 14% naar 44%. Sindsdien zijn daar slechts enkele procenten bijgekomen. Het beeld van consumenten over de huizenmarkt lijkt de laatste tijd dus minder aan verandering onderhevig. Nog altijd zien zij per saldo de prijzen dalen, maar de mate waarin neemt slechts beperkt toe. De huizenmarkt komt in rustiger vaarwater.

Huizenprijzen dalen minder

De daling van de huizenprijzen neemt de komende tijd af. Het ING Economisch Bureau gaat er vanuit dat de huizenprijzen in december 6,5% onder het niveau van een jaar eerder uitkomen. Volgend jaar blijft de daling beperkt tot 3% omdat de prijzen per maand minder dalen. De huizenmarkt heeft dus ook rustiger vaarwater voor de boeg.

© 2009 ING Economisch Bureau