Gemeente Delft

IJslands bezoek aan Delft

De IJslandse organisatie Iceland Saga Trail Association (ISTA) bezocht afgelopen week de gemeente Delft. Doel was het uitwisselen van kennis en expertise op het gebied van cultuurtoerisme en cultureel erfgoed en die te benutten in het eigen land. Ook werden mogelijkheden tot samenwerking met enkele lokale instellingen en de gemeente besproken. Afgesproken is de komende maanden te onderzoeken op welke wijze inhoud kan worden gegeven aan die samenwerking.

Het belangrijkste doel van de IJslandse delegatie was leren hoe zij het imago van IJsland bij bezoekers positief kunnen beïnvloeden om zo het cultuur- en erfgoedtoerisme te bevorderen en ook meer banen te creëren.

Dat is van groot belang voor het economisch herstel van IJsland. De IJslandse delegatie kreeg onder meer een kijkje in de keuken van DOK en Erfgoed Delft en liet zich bij de TU informeren over de nieuwste presentatietechnieken. Ook brachten zij een bezoek aan musea en erfgoedsites in België en Leiden.

IJsland kent zelf een zeer lange traditie van 'storytelling', het verhalend vertellen over de geschiedenis en sages van het land. De gemeente Delft wil graag ook meer gebruik maken van 'storytelling' bij het toegankelijk maken en presenteren van het cultureel erfgoed. Zo loopt sinds enige tijd in DOK het project Agora 'Storyboard of my life': in multimediale omgeving delen mensen hun eigen verhalen als op de vroegere agora, de plek waar het sociale leven zich afspeelde. Bij de VAK kunnen scholieren van groep 7 en 8 deelnemen aan het project 'ik mis je zo' waarbij vertellers hun verhaal doen over hoe en van wie zij afscheid hebben genomen. Ook Erfgoed Delft werkt aan projecten waarin het vertellen van verhalen een belangrijk onderwerp is.

Het bezoek maakt deel uit van het Europese Leonardo da Vinci-programma, dat een leven lang leren stimuleert (www.leonardodavinci.nl).

Noot voor de redactie (