Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Helft bestuurders maakt gevaarlijke situaties mee, maar:

30% automobilisten controleert autoverlichting niet

Bijna één op de drie automobilisten doet geen enkele moeite om de autoverlichting te controleren. Dit blijkt uit een peiling bij grote tankstations, die afgelopen vrijdag door het campagneteam werd gehouden bij de start van de verlichtingscampagne 'Goed Licht Beter Zicht'. Hoewel 43% van de weggebruikers ooit door defecte of verkeerd afgestelde verlichting in een gevaarlijke situatie is beland, neemt de Nederlandse automobilist de gevaren van gladde banden en slechte remmen veel serieuzer.

Goede autoverlichting is belangrijk voor de verkeersveiligheid. De politie gaat er daarom de komende maanden extra op toezien dat deze in orde is. De boetes die gepaard gaan met een defecte koplamp variëren van 60 euro (binnen de bebouwde kom) tot 90 euro (buiten de bebouwde kom). Twee op de drie automobilisten vinden dat de politiecontroles noodzakelijk zijn om de verkeersveiligheid te bevorderen. Een derde van de ondervraagden vindt bovendien dat automobilisten die verkeerd afgesteld licht voeren ook beboet moeten worden.

Irritaties

De autorijders die de verlichting wél controleren, doen dat over het algemeen met grote regelmaat. Vier op de tien automobilisten controleren dit zelfs wekelijks. Lampen worden vaak gecontroleerd via de reflectie van de voorligger (53%), maar ook winkelruiten (9%) worden daarvoor gebruikt. Bijna een kwart van de automobilisten doet meer moeite en maakt een rondje om de auto alvorens de weg op te gaan.

Een royale meerderheid van de automobilisten (bijna 80%) probeert de tegenliggers met lichtsignalen en handgebaren op slechte verlichting te attenderen. Dergelijke mankementen zorgen voor veel irritatie. Liefst 44% maakt zich boos over tegenliggers met verkeerd afgestelde verlichting.

Hulp op meer dan 6.000 plekken

Goed Licht Beter Zicht is een campagne van ANWB, BOVAG, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Philips, RAI Vereniging en Veilig Verkeer Nederland. Eén van de doelen is dat automobilisten het tot een vaste gewoonte maken hun licht minimaal eenmaal per maand te (laten) controleren. Men kan dit zelf controleren of laten doen bij één van de ruim 6.000 BOVAG-autobedrijven.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,