Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief van Provinciale Staten

Nummer 16/ oktober 2009
PS-Flits

Uit de vergadering van Provinciale Staten van maandag 26 oktober 2009

Pakketstudies: aanvullend pakket
Provinciale Staten waren het in algemene lijn eens met de voorgestelde maatregelen in het aanvullend pakket. Een aantal fracties vond wel dat het pakket een lijst met maatregelen was zonder veel samenhang. De leden waren blij met de geschetste procedure dat de individuele projecten nog terugkeren in Provinciale Staten ter goedkeuring, waarna deze geconcretiseerd worden. Er is dus nu richting gegeven aan de plannen, zonder dat er over individuele projec- ten besloten is. Er was veel discussie over de Westelijke Tangent Amersfoort. Afgesproken is dat er 60 miljoen euro gereserveerd wordt voor een oplossing, maar dat er eerst onderzoek gedaan wordt naar welke oplossing het meest passend is. Er werd een motie aangenomen, waarin de Staten het college opdragen om een onderzoek in te stellen hoe Randstadspoor bij zou kunnen dragen aan een betere bereikbaarheid van economische kerngebieden binnen de provincie Utrecht. Er werd ook een motie aangenomen waarin het college verzocht werd om het Rijk op te roepen om haast te maken met het nemen van toekomstbestendige maatrege- len langs de A28, met als inzet schoner, stiller en duurzamer. Met uitzondering van Mooi Utrecht, stemden alle partijen in met het aanvullende pakket.

Luchtvaartnota Provincie Utrecht
Provinciale Staten vinden het belangrijk dat de eventuele overlast van particuliere of zakelijke helihavens zo veel mogelijk beperkt wordt. Dat is één van de redenen waarom zij maandag 26 oktober instemden met de Luchtvaartnota van de Provincie Utrecht. De provincie is sinds kort bij wet bevoegd om regelgeving ten aanzien van niet-nationale luchtvaartterreinen op te stellen. Een motie werd aangenomen waarin bepaald werd dat, wanneer Gedeputeerde Staten het voornemen hebben gemotoriseerde luchtvaart, door middel van een vergunning, toe te staan binnen een straal van 500 meter in horizontale richting van een woning, anders dan voor hulpdiensten, de toestemming van Provinciale Staten vereist is. De meeste partijen den- ken dat met de nota de eventuele overlast van helihavens voor omwonenden zo goed moge- lijk beperkt wordt en dat andere ongewenste effecten van luchtvaart in onze provincie zo veel mogelijk uitgebannen worden. Alle partijen, met uitzondering van Mooi Utrecht en de Partij voor de Dieren, stemden in met de Luchtvaartnota Provincie Utrecht.

Programmabegroting 2010
Tijdens de vergadering van maandag 26 oktober hebben Provinciale Staten de programmabe- groting voor 2010 vastgesteld. De discussie spitste zich toe op de voorgenomen bezuinigin- gen en of daarmee voldoende rekening gehouden wordt met de verwachten rijkskortingen die voor volgend jaar gepland zijn. Daarnaast benadrukten alle partijen het belang van het voe- ren van een kerntakendiscussie en de toekomstige rol van de provincie.

Er werd een motie aangenomen die Gedeputeerde Staten opdraagt om werkplekken voor middelbare scholieren te creëren bij het realiseren van recreatieve pleisterplaatsen in het groengebied Haarzuilens in de stadsrandzone. Daarnaast werd er een amendement aangeno- men om 125.000 euro te reserveren voor verhoging van de fractieondersteuning van de poli- tieke partijen. Alle partijen, met uitzondering van Mooi Utrecht, stemden in met de program- mabegroting 2010. Aanstaande woensdag verschijnt er een publicatie in alle huis-aan- huisbladen, die verschijnen in de provincie Utrecht, waarin de fractievoorzitters een toelich- ting geven op de begroting.

Evaluatieonderzoek Cliëntenbelang Utrecht
Provinciale Staten hebben ingestemd met de conclusies en aanbevelingen die Gedeputeerde Staten getrokken hebben uit de evaluatie van cliëntenbelang Utrecht. Cliëntenbelang is het door de provincie gesubsidieerde platform voor alle patiënten- en cliëntenverenigingen in de regio en is enkele jaren geleden door een fusie tot stand gekomen. Om de fusie succesvol af te ronden is een professionaliseringstraject nodig. Ook dit heeft instemming van de Staten. Bij een amendement is echter bepaald dat de financiering hiervan apart geregeld moet wor- den.

Met vriendelijke groet,

Leo Graafhuis
Griffier

---- --