Ingezonden persbericht


Persbericht

25 jaar scholierenparticipatie groots gevierd
LAKS en JOB vieren gezamenlijk jubileum

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) viert dit jaar haar 25e verjaardag, de JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) haar tiende. Dit doen zij met een groot jubileumcongres op donderdag 29 oktober. Politici, beleidsmakers, docenten, scholieren en docenten zullen met elkaar in debat gaan over het verleden en de toekomst van het onderwijs in Nederland.

Het LAKS ontstond 25 jaar geleden uit het komitee Kindervuist en Defence for Children. Het eerste actiepunt van het LAKS was de invoering van het leerlingenstatuut, waar het in 1993 eindelijk van kwam. Maar het LAKS werd vooral bekend door haar eindexamenklachtenlijn, en grote demonstraties tegen de tweede fase en korter geleden de urennorm. Emiel Willms, voorzitter van het LAKS: "Het LAKS heeft in de afgelopen 25 jaar veel bereikt. Maar we blijven ons inzetten voor de belangen van scholieren. De leerling moet centraal staan in het onderwijs"

In 1999 kwam uit het LAKS de JOB voort. Mbo-studenten kregen hiermee hun eigen belangenvertegenwoordiger. De JOB heeft zich ingezet voor de kwaliteit van het mbo-onderwijs, van stages en voorlichting en recent ook voor de OV-jaarkaart voor alle mbo'ers. De nieuwe medezeggenschapswet voor beroepsonderwijs zorgt ervoor dat er studentenraden meer inspraak krijgen op hun onderwijsinstellingen. "De JOB zal zich hard inzetten om alle nieuwe raden te ondersteunen, en ervoor te zorgen dat ook mbo-studenten blijven meepraten over hun onderwijs", aldus JOB-voorzitter Geerten Geerts.

Het LAKS vierde haar officiële verjaardag op 7 april dit jaar, door in Den Haag taart uit te delen aan scholieren en bij het ministerie van OC&W en de Twee Kamer. Voor de JOB is het congres de eerste grote verjaardagactiviteit. Het congres zal worden geopend door de eerste en de huidige voorzitters van de twee verenigingen. Daarna kan een publiek van scholieren, studenten en medewerkers uit het onderwijsveld in discussie met o.a. staatssecretaris Van Bijsterveldt, oud-minister Loek Hermans, hoofdinspecteur Rick Steur, programmamaker Lennart Booij en Tweede Kamerlid Manja Smits. Ook zijn er lezingen en workshops van Prof. Jelle Jolles, Rob Wijnberg, Loesje en Joris Luyendijk.

Het LAKS en de JOB denken met dit congres op gepaste wijze het 25-jarige jubileum van leerlingenparticipatie te vieren.