Gemeente Rotterdam

2009 | 176

27 oktober 2009

Aanpak op maat werpt vruchten af

Voorjaarsoffensief probleemwijken effectief

Bijeenkomsten met bewoners, het sluiten van drugspanden en het aanhouden van dealers en gebruikers, huisbezoeken bij overlastgevende jongeren, het verwijderen van fietswrakken en een slimmere samenwerking tussen Roteb en Stadstoezicht. Dit zijn enkele van de resultaten van de actieprogramma's die de afgelopen maanden met succes zijn toegepast in de vier wijken die het laagst scoorden in de Veiligheidsindex 2009. Dit schrijft burgemeester Aboutaleb vandaag in een brief aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de wijken dankzij de extra maatregelen beter scoren in de Veiligheidsindex 2010.

De actieprogramma's maken deel uit van het zogenoemde voorjaarsoffensief, dat is ingesteld na de uitslag van de veiligheidsindex. Daaruit bleek dat drie Rotterdamse wijken (Hillesluis, Tarwewijk en Nieuwe Westen) lager scoorden dan een 5 en daarmee vielen in de categorie 'probleemwijk'. Het Oude Westen scoorde een 3,9 en is daarmee een 'onveilige wijk'.

De afgelopen maanden hebben de stadsmariniers, samen met de deelgemeenten, gemeentelijke diensten, scholen en corporaties de speciale actieprogramma's ontwikkeld. Per wijk is geanalyseerd wat de belangrijkste veiligheidsproblemen waren en daarop is een aanpak op maat gemaakt.

Hillesluis

In Hillesluis zijn het vooral de kwaliteit van de buitenruimte en (jeugd)overlast die zorgen voor het gevoel van onveiligheid en aangiften bij de politie. De afgelopen maanden zijn er verschillende bewonersbijeenkomsten geweest, heeft de Roteb vaker de vuilcontainers geleegd, zijn er in samenwerking met de deelgemeente en diensten voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd en hebben bewoners zelf het initiatief genomen voor een bewonersplatform. Dit bewonersplatform inventariseert de klachten in de wijk en zorgt ervoor dat ze snel bij de juiste instanties terecht komen.

Tarwewijk

In de Tarwewijk bepalen vooral drugsoverlast, burengerucht en overlast op straat, huisjesmelkers en vuil op straat het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers. In het afgelopen half jaar heeft de politie 6 drugspanden gesloten en een groot aantal prostituees, dealers en gebruikers aangehouden. Tevens zijn er afspraken gemaakt met BoumanGGZ over de gebruikersruimte. Dit heeft tot gevolg dat er minder verslaafden aanwezig zijn in de wijk. Door een intensievere samenwerking tussen Roteb en Stadstoezicht is de wijk aanzienlijk schoner. Op iedere werkdag inventariseert een team de vuile plekken in de wijk. Die worden dezelfde dag nog schoongemaakt. Bovendien worden mensen die hun vuil verkeerd aanbieden onmiddellijk beboet door Stadstoezicht.

Nieuwe Westen

De grootste problemen in het Nieuwe Westen zijn (jeugd)overlast, drugsoverlast, geweld en vuil op straat. De aanpak bestond onder andere uit het dertig huisbezoeken bij jongeren en trainingen 'Omgaan met straatcultuur' voor buurtbewoners. De politie hield 32 mensen aan in verband met huisoverlast, er zijn twaalf huisverboden opgelegd vanwege huiselijk geweld en ook in deze wijk haalt de Roteb vaker huisvuil op. Dit najaar start bovendien een proef met het project Niet-oké, een gezamenlijk project van de deelgemeente, stadsmarinier, Roteb, stadstoezicht en gemeentewerken. Hierbij krijgen bewoners een mobiele telefoon, waarmee ze foto's kunnen maken van bijvoorbeeld vuil op straat of andere overlastgevende situaties. Aan de foto's zit een geografische 'tag', hierdoor weten de diensten die de foto's krijgen precies waar ze moeten zijn om het probleem op te lossen. Nadat de klachten zijn verholpen, krijgt de melder een bericht.

Oude Westen

De achteruitgang op de index in het Oude Westen komt vooral door drugsoverlast, overlast van jongeren en klachten over schoon en heel. Op last van de burgemeester zijn onder andere verschillende overlastgevende cafés gesloten en zijn twintig van de tweeëntwintig geregistreerde overlastgevers verhuisd of met een zorgtraject begonnen. De drugsoverlast wordt door bewoners en politie gezamenlijk bestreden in het project Drugs in kleur. Zesenveertig jongeren die voor overlast zorgden gaan weer naar school of aan het werk en vijftig mensen kregen een gebiedsontzegging. Door het plaatsen van containers is ook de hoeveelheid zwerfvuil teruggedrongen.

Om de veiligheidsaanpak goed te kunnen volgen en om bewoners en ondernemers zelf te horen, heeft de stuurgroep Veilig vier keer in de verschillende wijken vergaderd. In januari vergadert de stuurgroep Veilig wederom op locatie. Vanwege de positieve ervaringen overweegt de burgemeester het vergaderen in de wijken van de stuurgroep Veilig tot een vast onderdeel te maken van de Veiligheidsaanpak.