Gemeente Zandvoort


Noord-Holland voert massaal verwijsindex in

Alle 44 Noord-Hollandse gemeenten ondertekenden op 7 oktober het convenant voor de verwijsindex. Wethouder Gert Toonen deed dit namens Zandvoort. De verwijsindex zorgt voor een betere samenwerking in de jeugdhulpverlening. De ondertekening vond plaats in bijzijn van Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin)en Gedeputeerde Baggerman op het landelijke congres "Samenwerken voor de Jeugd" in Nieuwegein.

De Verwijsindex Noord-Holland is een digitaal systeem van risicomeldingen van hulpverleners, over kinderen en jongeren en sluit aan bij de Landelijke Verwijsindex Risicojongeren. De Verwijsindex NH zorgt ervoor dat hulpverleners, maar bijvoorbeeld ook verzuimbegeleiders, snel van elkaars meldingen op de hoogte kunnen zijn. De samenwerking tussen professionals van instellingen kan sneller op gang komen doordat snel bekend is wie contact hebben met een bepaald kind of jongere.

Mijlpaal voor jeugdhulpverlening
De 44 gemeenten vertegenwoordigen 1.250.000 Nederlanders, waarmee het de grootste ondertekening voor de convenanten van de verwijsindex tot nu toe is. Het convenant is volgens gedeputeerde Sascha Baggerman een mijlpaal voor iedereen die werkzaam is in de jeugdhulpverlening. Een belangrijke stap voor kinderen die te maken hebben of krijgen met de jeugdhulpverlening. Door de invoering van de verwijsindex zullen zij sneller en efficiënter geholpen kunnen worden. De kans dat meerdere organisaties en instanties met hetzelfde kind bezig zijn zonder dat ze dat van elkaar weten, wordt verkleind. Baggerman: "Een beter gecoördineerde hulpverlening vermindert de kans dat een kind later met Jeugdzorg te maken krijgt. Uiteindelijk is dat waar we allemaal naar streven."

Eén systeem voor betere preventie

De verwijsindex bevat géén inhoudelijke dossiergegevens, maar geeft alleen aan dát een instelling bij een jeugdige betrokken is. Zodra twee hulpverleners dezelfde jongere melden in de Verwijsindex worden ze van elkaars melding op de hoogte gesteld en een van hen neemt contact op met de andere melder(s) om de hulpverlening te coördineren. Gedeputeerde Sascha Baggerman: "Het is belangrijk dat signalen over jongeren in een vroeg stadium uitgewisseld worden, zodat informatie niet verloren gaat en de instanties snel de hulp aan een jongere kunnen afstemmen." De provincie en de gemeenten hebben gekozen voor de aanschaf van één en hetzelfde systeem voor de Verwijsindex: MultiSignaal (met uitzondering van de stadsregio Amsterdam). Een dergelijke nauwe samenwerking is uniek in Nederland. De keuze voor één systeem voor heel Noord-Holland biedt grote kansen voor betere samenwerking in de jeugdketen. Met de verwijsindex is betere preventie mogelijk en kan een beroep op intensieve jeugdzorg vaker worden voorkomen.

Rol provincie en gemeenten
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het preventieve jeugdbeleid en voor de invoering van de verwijsindex per 1 januari 2010. De provincie Noord-Holland heeft de regie over de jeugdzorg. De Noord-Hollandse gemeenten hebben de provincie gevraagd hen te ondersteunen bij aanschaf en invoering van de verwijsindex. De verwijsindex Noord-Holland versterkt de samenwerking tussen de instellingen die zich bezighouden met preventief jeugdbeleid en met jeugdzorg. Daarom ondersteunt de provincie de gemeenten in 2009 bij de aanschaf en invoering van het systeem. Gemeenten en provincie hebben hierover een bestuurlijk akkoord afgesloten.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.noordholland.nl/verwijsindex. Informatie voor professionals over het congres van 7 oktober staat op: www.samenwerkenvoordejeugd.nl.