SP: Bedrijven weren uit de thuiszorg

27/10/2009 19:01

SP

Persbericht SP

Den Haag, 27 oktober 2009

SP: Bedrijven weren uit de thuiszorg

Staatssecretaris Bussemaker moet ervoor zorgen dat bedrijven die winst willen maken uit de thuiszorg blijven. Dit zegt Renske Leijten naar aanleiding van de miljoenenclaim van zorgverzekeraar Achmea voor de thuiszorgorganisatie Stichting Thuiszorg Nederland (STN). Het SP-Kamerlid vraagt zich af hoeveel meer voorbeelden van duistere financiële constructies nodig zijn voordat de Bussemaker eens gaat ingrijpen in de marktwerking in de thuiszorg.

Leijten: "Thuiszorg-bedrijven als STN willen winst maken en doen dat over de ruggen van de medewerkers en mensen die de zorg nodig hebben. Thuiszorg zou alleen geleverd moeten worden door stichtingen. Deze hebben namelijk niet als doel om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om mensen te helpen. En dat zou voorop moeten staan in de thuiszorg."

Leijten stelde Bussemaker al in januari 2009 Kamervragen over STN. Leijten: "Deze organisatie is een wirwar van BV'tjes en valt uiteindelijk onder een groter bedrijf dat in handen is van een Private Equity fonds. Een investeringsfonds kiest niet voor een zorg-BV uit barmhartigheid, maar omdat ze er winst mee wil maken. Bussemaker moet niet langs de zijlijn blijven staan, maar zorgen dat deze sprinkhanen geen poot aan de grond krijgen in onze zorg."