Gemeente Zwolle

Korting zorgverzekering en onderzoek naar doelgroep ingezet voor Zwolse armoedebeleid

Datum uitgave persbericht: 10/27/2009

Om armoede in Zwolle te blijven bestrijden, willen burgemeester en wethouders extra zorgverzekeringskorting organiseren voor de minst kapitaalkrachtige groep Zwollenaren. Bovendien heeft het college besloten om extra onderzoek te doen naar de doelgroep van de gemeentelijke armoedebestrijding. Dat onderzoek dient om zoveel mogelijk mensen die daar recht op hebben de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van het armoedebeleid.

Extra premiekorting voor collectieve aanvullende zorgverzekering

Sinds enige tijd heeft Zwolle een collectieve aanvullende zorgverzekering voor inwoners die zelf niet of nauwelijks geld hebben voor goede (medische) zorg. De verwachting is dat de komende tijd de premies voor zorgverzekeringen in Nederland zullen stijgen. Om te zorgen dat de zorgverzekering betaalbaar blijft voor de doelgroep, wil het college extra premiekorting inkopen. De gemeente wil ook de verwachte stijging van het verplichte eigen risico binnen een zorgverzekering voor haar rekening nemen.

Zoveel mogelijk deelname

Anders dan voorheen willen burgemeester en wethouders dat de gemeentelijke bijdrage voor de aanvullende verzekering alleen geldt voor deelnemers aan de collectieve gemeentelijke verzekering: het college wil graag dat zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep gebruik maken van de door de gemeente geboden ondersteuning.

Onderzoek moet leiden tot actueel bestand

Om zoveel mogelijk Zwollenaren te bereiken die te kampen hebben met armoede, stelt het college voor om via onderzoek zo goed mogelijk in beeld te krijgen wie recht heeft op de regelingen om armoede tegen te gaan. De rijksoverheid biedt wat dat betreft mogelijkheden om via zogenoemde bestandskoppeling inzicht te krijgen in de doelgroep. Zwolle wil via onderzoek de komende jaren een zo actueel mogelijk bestand opbouwen van mensen die kampen met armoede. De gemeente wil mensen uit de doelgroep die (nog) geen gebruik maken van het armoedebeleid en er wel recht op hebben actief benaderen om ze te wijzen op de mogelijkheden.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 27-10-2009 tot 26-11-2009