Nieuw-Vlaamse Alliantie


Reynders gaat nog maar eens solo (27/10/09)

Jan Jambon is verbolgen dat minister van Financiën, Didier Reynders (MR), twee KBs ter hervorming van Financiën heeft klaargestoomd en daarbij totaal geen rekening houdt met de aanbevelingen van het Business Process Re-Engineering rapport (BPR) tot hervorming van de administratie Douane en Accijnzen. Volgens administrateur generaal van de Douane en Accijnzen, Noël Colpin, zal België hier zowel de economische, als de financiële gevolgen van dragen.

In de commissie Financiën werden vandaag naast Noël Colpin, ook Rudy De Meyer (vertegenwoordiger van de Vlaamse Havenvereniging) en het studiebureau Deloitte gehoord over de aanbevelingen van het BPR-rapport. Alle drie zijn ze van oordeel dat een autonoom douaneagentschap absoluut noodzakelijk is om het hoofd te bieden aan de concurrentieslag tussen de Europese lidstaten. De Belgische Douane staat op de LPI-ranking (Logistic Performance Index) op een niet benijdenswaardige 16de plaats terwijl Nederland op 1, Denemarken op 2 en Duitsland op 4 staat.

In het ééngemaakte Europa kunnen in- en uitvoerbedrijven een douanekantoor naar keuze selecteren voor het vervullen van hun douaneformaliteiten. Het is logisch dat die bedrijven zich zullen vestigen in het meest optimale land. De in- en uitvoerrechten zullen dan ook geïnd worden in dat optimale land en dat zal zeker België niet zijn.

Het is voor Jan Jambon duidelijk dat Didier Reynders bij het opstellen van de KBs weer helemaal solo gaat in plaats van te luisteren naar de mensen op het terrein. Het lijkt erop dat hij de hervorming bij Financiën enkel doorvoert om enkele bevriende ambtenaren te benoemen op topfuncties.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be