Ingezonden persbericht


Nijmegen, 26 oktober 2009


- Press Release -

Van doom-metal tot sfeervolle alternatieve rock: 20 jaar The Gathering

Herfstvakantie 1989. Twee broers Hans en René Rutten beginnen samen met zanger Bart Smits de band the Gathering. Er was geen strategie, geen duidelijk plan, alleen het enthousiasme om muziek te maken. Dit voorjaar bracht The Gathering haar negende studioalbum uit met nieuwe zangeres Silje Wergeland. Nu kijkt de band terug op twintig jaar muziek: van doom-metal tot sfeervolle alternatieve rock, internationaal succes, een pioniersfunctie en een hechte fan base.

Een uniek geluid

Elke zondagochtend togen de drie jongens op de fiets vanuit Oss door het Brabantse platteland naar de oefenruimte op een boerderij in Heesch. Daar schreven zij, vaak met een fikse kater in de kop van de zaterdagavond, de eerste nummers.

Al gauw werden de gelederen versterkt met Hugo Prinsen Geerligs, Jelmer Wiersma en Frank Boeijen. De unieke combinatie van harde gitaren, keyboards en death grunts viel op. De band toerde door het land, verzamelde een schare fans en debuteerde in 1992 met het album 'Always'.

Internationaal succes

Drie jaar later breekt de band internationaal door met het derde album 'Mandylion'. Na het vertrek van Smits en opvolger Duffhues, zette de band een nieuwe koers met zangeres Anneke van Giersbergen. 'Mandylion' krijgt een grote pioniersrol toebedeeld en de single 'Strange Machines' werd een bescheiden top 40 hit. Het album wordt nog steeds alom gewaardeerd in binnen- en buitenland en werd door Muziekblad Oor uitgroepen tot één van de vijftig beste Nederlandse platen allertijden.

Twintig jaar

Er zijn veel dingen gebeurd in die twintig jaar: honderden optredens over de hele wereld, negen studio albums, drie live platen, een eigen platenlabel, twee DVD's, waaronder de met een Edison bekroonde live registratie 'A Sound Relief' en vele E.P.'s. In de jaren bouwde The Gathering over de hele wereld een hechte club fans, die de band zoveel mogelijk achterna reizen om optredens bij te wonen. Natuurlijk waren er tegenslagen; ruzie met een platenmaatschappij en het vertrek van enkele bandleden door de jaren heen, waaronder het vertrek van van Giersbergen in 2007. The Gathering hield altijd het hoofd boven water en slaagde er altijd in ijzersterk terug te komen met een altijd vernieuwend, maar zeer 'eigen' geluid en energieke live shows.

Concerten 2009-2010

The Gathering viert deze mijlpaal met een tweeledige Nederlandse clubtour die dit najaar zal starten en in maart 2010, na een uitgebreide tour door Europa, zal worden afgemaakt. In de lente vertrekt de band voor de vijfde keer richting Zuid-Amerika voor een aantal concerten.

The Gathering is Hans Rutten (drums), Rene Rutten (gitaar), Frank Boeijen (toetsen), Marjolein Kooijman (basgitaar) en Silje Wergeland (zang).

Ex-bandlid Hugo Prinsen Geerligs zal tijdens de Europese tour een aantal keer terugkeren op het podium om bassiste Marjolein Kooijman te vervangen.

Data concerten in NL:

6 nov: Luxor Live, Arnhem.

21 nov: Women in Rock Festival, Tholen.

12 dec: Boerderij, Zoetermeer.

13 dec: W2, Den Bosch.

18 dec: Bibelot, Dordrecht.

20 dec Patronaat, Haarlem.

Voor meer data check www.gathering.nl


---

Noot aan de redactie /

Ingezonden persbericht