Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Buurt van de Dag in Crooswijk succes

Iedere zes weken wordt een Buurt van de Dag gekozen en bezocht door medewerkers van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, politie, Roteb, Stadstoezicht, Stichting Dock, Woonstad Rotterdam, Buurt- en Speeltuinwerk en verschillende vrijwilligersorganisaties. Woensdag 21 oktober was Crooswijk aan de buurt.

Het initiatief 'Buurt van de dag' is bedoeld om bewoners duidelijk te maken hoe zij hun afval moeten aanbieden en hen bewust te maken van de gevolgen van een vervuilde en onveilige leefomgeving. Op 21 oktober is er in Crooswijk ook scherp gelet op dubbel parkeren in winkelstraten, parkeren op trottoir en laad- en losplaatsen. En er is een extra actie gehouden met betrekking tot het fietsen op het trottoir.

Participatie door bewoners
Medewerkers van Stadstoezicht hebben twee bewoners meegenomen in de wijken om enerzijds een beeld te geven hoe ze de werkzaamheden verrichten en anderzijds informatie uit te wisselen met deze bewoners. Hieruit zijn nuttige tips naar voren gekomen. De bewoners beschikten over veel informatie waarmee de Stadswachten gericht te werk kunnen gaan.

Alle Stadswachten waren deze actie uitgerust met een opvallend fluoriserend hesje.

De zichtbaarheid was hierdoor vele malen groter. De medewerkers zijn daardoor sneller en meer aangesproken door burgers. De Segway teams van Stadstoezicht trokken ook veel bekijks in de wijk. Ook zij zijn ook spontaan door burgers aangesproken.

Resultaten
De resultaten zijn indrukwekkend te noemen. Er zijn 44 bonnen uitgeschreven voor parkeren op het trottoir en één voor parkeren op een invalide parkeerplaats zonder vergunning. Er zijn 75 bonnen geschreven voor onbetaald parkeren, zes bekeuringen voor het fietsen op het trottoir en acht voor loslopende honden. Ook zijn er veel meldingen doorgeven aan verschillende diensten; negentien meldingen doorgegeven aan de Roteb voor grofvuil naast de vuilcontainers, één melding over veel hondenpoep op het trottoir, twee meldingen over veel zwerfvuil in de straat, vier meldingen van defect straatmeubilair, zeven meldingen van een verzakt trottoir, vijf meldingen van graffiti op openbaar en particulier bezit. Het Buurt Serviceteam van de Roteb heeft 1.200 kilo afval opgeruimd. Albert Heijn heeft twee meldingen ontvangen over winkelwagens, die in de wijk werden aangetroffen. Daarnaast heeft de politie een aanhouding verricht inzake fietsdiefstal en een verbaal geschreven inzake de afvalstoffenverordening voor het weggooien van een lege fles in het groen.

Alle meldingen, die op deze dag zijn doorgegeven, zullen binnenkort worden aangepakt. Een mooi resultaat voor Crooswijk!!