Gemeente Coevorden

Coevorden blijft duurzaam investeren, ondanks financiële tegenwind

De economische crisis heeft ook gevolgen voor de gemeente Coevorden. Het perspectief voor de komende jaren is niet gunstig. Voor 2010 is het college er wel in geslaagd een sluitende begroting te presenteren, en uitvoering te geven aan het bestuursprogramma. Om een gezonde financiële basis voor de toekomst te leggen onderzoekt het bestuur op tal van fronten naar mogelijkheden voor bezuinigingen, en het toepassen van het profijtbeginsel. De resultaten van dit onderzoek worden vòòr de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 aan de raad aangeboden.

Wethouder Remmelts-van Royen, portefeuillehouder Financiën: "De economische crisis zet het financiële huishoudboekje van de gemeente Coevorden sterk onder druk. Maar ondanks de financiële crisis zijn we er als college van burgemeester & wethouders toch in geslaagd een sluitende begroting te maken die op duurzame leest geschoeid is. Juist in deze tijd blijven we investeren."

Het college investeert extra in werkgelegenheid. Mensen die als gevolg van de economische crisis hun werk kwijt raken, wil het college in een mobiele-, actieve rol houden, zodat zij op korte termijn weer naar regulier werk kunnen uitstromen. Het college investeert in het toeristische product door een professionaliseringsslag te maken. Via het actieprogramma All-Inclusive komen er nieuwe impulsen om toeristen naar Coevorden te laten komen en ze hier dan ook langer te laten verblijven.

De investeringen in het centrum van Coevorden worden steeds meer zichtbaar. Eind 2010 zal het Hof van Coevorden zijn voltooiing naderen. Ook wordt de renovatie van het Kasteel in de loop van 2010 afgerond. Tegelijk worden weer nieuwe bouwactiviteiten opgestart, zoals eind 2010 op het Bogas-terrein. Wij zijn ons aan het herbezinnen op de uitvoering van "integraal sociaal beleid" . De effecten van deze herbezinning worden in 2010 en verdere jaren zichtbaar.

In deze tijden van verdergaande schaalvergroting kiest het college er voor om actief samen te werken met andere overheden, zodat er ook aan bestuurskracht gewonnen kan worden. Wethouder Remmelts-van Royen: "We willen actief aan de slag met omliggende gemeenten om taken samen te bundelen. We kiezen voor een hogere mate van dienstverlening, tegen lagere kosten".
De gemeenteraad debatteert op 3 november over de begroting 2010.