Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 27 oktober 2009

Openbare inschrijving voor nieuwe bestemming IJkgebouw in het Victoriepark

Door middel van een openbare inschrijving gaat de gemeente Alkmaar onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het IJkgebouw gelegen in het oostelijk gedeelte van het Victoriepark. Dit besluit van het college geeft iedereen de kans om met een plan en een bijbehorende bieding te komen voor het gebouw op deze historische locatie in de stad. De randvoorwaarden, kwaliteitscriteria en de procedure worden binnenkort bekend gemaakt.

De openbare inschrijving
Er zijn inmiddels al een aantal initiatieven voor deze locatie ingediend. Het college heeft alle ideeën van derden voor deze locatie vooralsnog afgehouden. Eerst moest duidelijk worden of na het vertrek van Parkhof deze locatie geschikt zou zijn voor een nieuw poppodium. Onderzoek van de gemeente heeft uitgewezen dat Overstad een geschiktere plek is. Ook is inmiddels een alternatieve locatie voor KOOK gevonden. Nu is het dus tijd om te onderzoeken wat de mogelijkheden voor deze locatie zijn.

Randvoorwaarden en kwaliteitscriteria
Aan de commissie Stedelijk Beheer & Ontwikkeling zullen eind november 2009 randvoorwaarden en kwaliteitscriteria worden voorgelegd, waarna de openbare inschrijving voor het IJkgebouw van start zal gaan. Volgens de huidige planning zal een plan uiterlijk 31 december 2009 bij de gemeente ingediend moeten worden.

IJkgebouw
Het IJkgebouw werd vroeger gebruikt om de goederen van de binnenvaartschepen geijkt. IJken is het aanbrengen of controleren van de schaalverdeling op een weeginstrument. Het pand is gebouwd in 1877-1878 en is een goed voorbeeld van de sobere overheidsarchitectuur van die tijd. Het gebouw is gekenmerkt als beeldbepalend en illustreert mede de ontwikkeling van de overheidsarchitectuur in Alkmaar in de negentiende eeuw.

Herinrichting Victoriepark
Het Victoriepark ligt ingeklemd tussen het oude stadscentrum en het Noord-Hollandskanaal. Het is na het slechten van de stadswallen rond 1875 aangelegd en wordt binnenkort heringericht. Het definitieve ontwerp voor de herinrichting van het Victoriepark is inmiddels klaar. In december 2009 zullen de werkzaamheden worden aanbesteed. Buiten dit ontwerp is het oostelijk deel van het park gelaten (incl. het IJkgebouw), omdat nog niet duidelijk is welke invulling aan dit gedeelte van het park wordt gegeven.