Ingezonden persbericht



Eenmansbedrijf in Westkapelle wint Schildersvakprijs 2009

GORINCHEM, 27 OKTOBER - Eric Grim, van het gelijknamige schildersbedrijf in het Zeeuwse Westkapelle, is de winnaar van de juryprijs van de prestigieuze SchildersVakprijs 2009. Grim schilderde een bescheiden woonboerderij in Biggekerke. Met het glanzende resultaat versloeg hij concurrerende schilderprojecten in heel Nederland, waaronder museum De Hermitage en het Paleis op de Dam in Amsterdam.

De publieksprijs van SchildersVakprijs 2009 ging dit jaar naar De Schilder Ligtenberg in Rijssen, voor het schilderwerk aan het Muziekkwartier in Enschede, een groot multifunctioneel theater- en muziekcomplex in de Twentse stad. Daarmee toont het middelgrote schildersbedrijf Ligtenberg aan de meeste support te kunnen mobiliseren van de tien genomineerde projecten.

SchildersVakprijs werd voor het tweede opeenvolgende jaar georganiseerd door SchildersVakkrant, het belangrijkste vakblad (met bijbehorende website) in de schilders- en onderhoudssector . De prijs heeft tot doel: 'De kwaliteit van schilder- en onderhoudsschilderwerk in Nederland te bevorderen door bijzonder schilderwerk te belonen.' Uit 42 inzenders selecteerde een deskundige jury 10 genomineerde projecten. Deze zijn allemaal te vinden op www.schildersvakprijs.nl. Via die pagina zijn ook professionele filmpjes van alle projecten te bekijken.

De projecten werden allen door een onafhankelijk keuringsbureau gecontroleerd, en daarna bezocht door de vakjury. Ondertussen konden de bezoekers van www.schildersvakkrant.nl stemmen op hun favoriete project.

De keuze was, volgens het juryrapport, dit jaar bijzonder lastig. Onder andere omdat onder de inzendingen heel bijzondere decoratie- en restauratietechnieken waren, zoals het herstellen van oude decoraties op linnen bespanning, het aanbrengen van tientallen meters marmer en houtimitatie of het beplakken van een orgel met circa 20.000 velletjes bladgoud. Dergelijke projecten lieten zich op het eerste oog lastig vergelijken met 'gewoon' goed schilderwerk, zoals dat van Eric Grim in Biggekerke.

Het juryrapport: 'Toch is ook dit keer weer gebleken dat niet het sóĆ³rt werk. noch de omvang ervan, het verschil maakt. Ook tussen decoratieschilderwerken bestaan namelijk aanmerkelijke kwaliteitsverschillen, net zoals er grote verschillen bestaan tussen zogenaamd 'gewone' kwaliteitsschilderwerken. Die verschillen heeft de jury ook waargenomen.'

Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor '...een stuk vakwerk waarvan je zou willen dat Ć©lk schilderwerk zo zou worden uitgevoerd.Ā’

Het project dat de publieksprijs won was, net als de andere tien genomineerde projecten, technisch uitstekend geschilderd. Er is ook beglaasd en behangen door De Schilder Ligtenberg in Rijssen. Het Muziekkwartier was het enige nieuwbouwproject onder de genomineerde projecten. Het grote aantal stemmers dat de voorkeur voor dit project bleek te hebben, toont wel aan dat het Enschedees publiek Ć©rg tevreden is over hoe hun nieuwe cultuurtempel er uitziet.

SchildersVakkrant is een uitgave van Reed Business bv.

De Jury van SchildersVakprijs 2009 bestond uit: Jan Maurits Schouten (voorzitter, hoofdredacteur SchildersVakkrant, Doetinchem), Antoinette van de Wal (kleurdeskundige en restauratieschilder bij Rescura bv, Den Haag en Amsterdam), Kees Doornenbal (architect, Amsterdam), Edwin Groot (Klantgericht Bouwen, Zoetermeer), Grabel van Bergen-Henegouwen (GB Schilders, Poeldijk) en Johans Ariƫns (Ariƫns Totaalonderhoud/Seuren Glasservice, Nijmegen)