Senternovem

25-09-2009 | Informatiebijeenkomst over inspectieprotocol dubbeltelling biobrandstoffen

SenterNovem organiseert op 29 oktober a.s. een informatiebijeenkomst over de regeling voor dubbeltelling van biobrandstoffen en over het inspectieprotocol dat daarvoor is ontwikkeld. De bijeenkomst is toegankelijk voor alle geïnteresseerden, met een maximaal aantal deelnemers van 80.

Informatiebijeenkomst "regeling dubbeltelling van biobrandstoffen" Datum en tijd: donderdag 29 oktober 2009, 9:30 - 11:30 Plaats: Utrecht (informatie over precieze locatie volgt)

Deelname is alleen mogelijk na aanmelding bij Mevr. O. Vrede, e-mail o.vrede@senternovem.nl onder vermelding van uw naam, organisatie, e-mail adres en telefoonnummer

Nadere toelichting
Naar verwachting wordt binnenkort de `Ministeriële Regeling zwaardere weging van betere biobrandstoffen' gepubliceerd'. Met deze regeling kunnen de meer duurzame biobrandstoffen mogelijk dubbel worden geteld in de verplichting van biobrandstoffen op de Nederlandse markt. Biobrandstoffen die hiervoor in aanmerking komen, zijn voornamelijk geproduceerd uit afval en residuen. Daarnaast moeten de biobrandstoffen een minimale reductie in broeikasgasemissies van 35% behalen en moet de informatie waaruit blijkt dat de biobrandstof in aanmerking komt voor dubbeltelling, zijn gecontroleerd door een onafhankelijke inspectie-instelling.

Het ministerie van VROM en SenterNovem hebben KEMA opdracht gegeven om een inspectieprotocol te ontwikkelen waarmee onafhankelijke inspectie-instellingen kunnen controleren of een partij biobrandstoffen in aanmerking komt voor een dubbeltelling. In oktober wordt dit inspectieprotocol bij een biobrandstoffabrikant in de praktijk getest. Mogelijk volgen kort daarna nog een of twee proefinspecties bij andere fabrikanten. Vervolgens zal de KEMA een rapport opstellen over het protocol en de resultaten van de proefinspectie(s). Dit rapport zal door SenterNovem openbaar worden gemaakt.

De agenda van de informatiebijeenkomst luidt als volgt:
* Welkom en doel - John Neeft, SenterNovem
* Toelichting op de Ministeriële Regeling zwaardere weging van betere biobrandstoffen - Hans de Waal, Ministerie van VROM
* Presentatie inspectieprotocol en resultaten van proefinspectie(s)
- Eric Evers / Giovanni Wawoe, KEMA

* Vragen en discussie

Contact

Voor vragen over het inspectieprotocol en de praktijktest kunt u contract opnemen met het GAVE team van
SenterNovem: gave@senternovem.nl.