Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Data Infrastructure for the Social Sciences (DISS)

Workshop Simple Data and Information Sharing in Everyday Practice

29 oktober 2009

Op 29 oktober 2009 vindt een workshop plaats over inzicht in de onderlinge relaties tussen data en publicaties. De workshop wordt georganiseerd door Arjan Hogenaar (ESCAPE) en Ellen Verbakel (DatapluS).

Als onderzoeker produceert u dagelijks data en informatie (publicaties) die u natuurlijk niet alleen voor uzelf wilt houden. Zowel voor u als voor de wetenschap in het algemeen is het van groot belang dat kennis, informatie en data worden gedeeld. Lees verder.

Speciaal voor onderzoekers zal over dit onderwerp op 29 oktober van 13.00 tot 17.00 een workshop worden georganiseerd bij SURFfoundationm Graadt van Roggenweg 340 te Utrecht. Registreren voor deze gratis workshop kan via SURF
Extra achtergrondinformatie:
Nederland was een van de eerste landen ter wereld waarin een nationale infrastructuur werd gerealiseerd voor het beschikbaar stellen van wetenschappelijke resultaten in repositories: DAREnet. In 2008 is DAREnet opgegaan in de brede NARCIS portal.

Inmiddels wordt hard gewerkt aan de oplevering van een moderne infrastructuur waarin de data, de publicaties alsmede de relaties tussen data en de op die data gebaseerde publicaties zichtbaar worden gemaakt.

Hier gaat echter een stap aan vooraf: ten behoeve van de wetenschappelijke communicatie moeten onderzoekers de beschikking krijgen over tools die mogelijk maken allerlei typen informatie (data, publicaties; films; audiofragmenten) aan elkaar te relateren.

De vraag is dus hoe u al die aan onderzoek gerelateerd informatie met uw collega-onderzoekers - en met de maatschappij in het algemeen - kunt delen. Bij de ontwikkeling van hulpmiddelen die deze nieuwe wijzen van communiceren mogelijk maken is de stem van de onderzoeker van buitengewoon belang.

Discussiepunten
Natuurlijk is met onderzoekers samengewerkt bij het bedenken en ontwikkelen van de tools om de wetenschappelijke communicatie in de 21e eeuw te verbeteren. Onder leiding van prof. dr. Kees Aarts willen wij de discussie toespitsen op de volgende vragen:
* Welke wensen leven er bij de onderzoekers binnen de diverse disciplines t.a.v.moderne wetenschappelijke communicatie?
* Sluit wat in ESCAPE en Dataplus (toelichting: zie onder) is opgeleverd aan op die wensen?

* Aan welke hulpmiddelen die nog niet beschikbaar zijn is acuut behoefte?
Hoe is deze nieuwe vorm van wetenschappelijke communicatie in te bedden in de dagelijkse praktijk van de onderzoeker?

Inleidende presentaties
Dr. Henk Ellermann (RUG) verzorgt een korte inleiding waarin hij het doel van de workshop en het waarom van relateren van informatie toelicht. Ook zal hij ingaan op de overeenkomsten en verschillen in presentatiewijzen tussen de verschillende disciplines. Mr. Esther Hoorn (RUG) gaat dieper in op de achtergronden en de voorlopige resultaten van het project ESCAPE.
Dr. Ellen Verbakel (UvT) schetst de benaderingswijze die binnen het project Dataplus is gekozen: een use case van gebruikte tools voor het verrijken van publicaties.

Use cases
Er bestaan al de nodige use cases voor deze nieuwe wijze van wetenschapppelijk communiceren. Naast het project DatapluS, dat zelf al als use case beschouwd kan worden, zijn te noemen: iCRiSP-water safety policy
Het Center for Conflict, Risk and Safety Perception of the University of Twente zal de ESCAPE Resource Map editor gebruiken om zijn onderzoekers in staat te stellen hun kennis op het gebied van risicoperceptie ten aanzien van waterveiligheid te delen. Deze kennis wordt gegenereerd in een project dat de naam PROmO draagt (Perceptie en Risicocommunicatie bij het Omgaan met Overstromingsrisico's). Op deze wijze wordt de interactie tussen beleidsmakers en onderzoekers versterkt.

Binnen de faculteit Rechten van de Rijksuniversiteit Groningen zal het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid de ESCAPE Resource Map Editor inzetten bij het bieden van meer inzicht in de samenhang tussen rechterlijke uitspraken, de annotaties op deze uitspraken en gemeentelijk beleid

Achtergrond: DatapluS en ESCAPE
In het ESCAPE-project worden tools ontwikkeld waarmee onderzoekers wetenschappelijke publicaties kunnen verbinden met alle mogelijke gerelateerde informatie. Hierbij kunt u denken aan de ruwe data die gebruikt zijn bij het schrijven van de publicatie. Maar hierbij horen ook beleidsdocumenten die op de publicatie gebaseerd zijn, net als het commentaar dat collega-onderzoekers op de publicatie hebben geleverd. En niet te vergeten van video's waarin de auteur zijn werk toelicht.

DATAplus kan gezien worden als een use case van het samenbrengen van publicaties en overige informatie. Het project zet twee portals met verrijkte publicaties op die gebaseerd zijn op enquêtegegevens. Deze gegevens komen voort uit twee doorlopende onderzoeksprojecten: de European Values Studies (EVS) en het Nationaal Kiezers Onderzoek (NKO). Het bijzondere is dat publicaties gebaseerd op data uit deze twee onderzoeken zullen worden verrijkt met de syntax code die is gebruikt voor het operationaliseren van de theoretische concepten en met links naar de data en variabelen. Zo wordt inzichtelijk gemaakt hoe de datasets exact zijn gebruikt voor het samenstellen van de publicatie.