Gemeente Lisse

Crisis staat Lissese bouwplannen niet in de weg

Het college van Lisse presenteert 29 oktober een sluitende programmabegroting 2010 2013 aan de gemeenteraad. De economische crisis dwingt de gemeente om prioriteiten te stellen. Alle bouwplannen kunnen echter doorgaan omdat de gemeente daar al geld voor had gereserveerd.

Een gevolg van de economische crisis is dat gemeenten een aanzienlijk lagere algemene uitkering krijgen van het Rijk. Lisse moet maatregelen nemen om dit te compenseren. De belangrijkste en wettelijk verplichte taken krijgen de komende jaren voorrang. Maar er zijn ook meevallers.

Meevallers

De verkoop van de aandelen in energiebedrijf NUON heeft de gemeente eenenveertig miljoen euro opgeleverd. Dit geld houdt de gemeente zoveel mogelijk in reserve zodat ze er rente over krijgt. Een andere meevaller is de schadeclaim van Romeyn. De gemeente had veel meer geld gereserveerd dan ze moet betalen. Het bedrag dat overblijft, geeft de gemeente nog niet uit zodat ze ook hier rente over ontvangt.

Bas Brekelmans, wethouder Financiën: We willen zo min mogelijk aan de NUON-gelden komen. Pas als er financieel betere tijden aanbreken en de renteopbrengst overbodig is, gebruiken we dit geld voor andere zaken.

Grote projecten op stapel

Dankzij eerder gereserveerde gelden, kunnen de bouwplannen doorgaan. De komende jaren worden in het Sportlaangebied een modern sportcomplex, een nieuw Fioretticollege en driehonderdvijfentwintig woningen gerealiseerd. Het plan Geestwater omvat vooralsnog een transmuraal centrum met zestig verpleeghuisplaatsen en zo´n driehonderd huur- en koopwoningen die tussen 2012 en 2015 worden gebouwd. Aan het Raadhuisplein ziet het college graag een bioscoop, grand café en restaurant. Verder zijn er plannen voor hoogbouw met parkeergelegenheid en daarboven zestig à zeventig appartementen.

Moderne, transparante dienstverlening

Onder de noemer U bent verbonden met Lizzy zijn er diverse projecten opgestart die de dienstverlening moderner en transparanter maken. In 2015 moeten gemeenten de poort naar alle overheden zijn. Dit verandert de dienstverlening en manier van werken ingrijpend. Een andere noodzakelijke ontwikkeling is het zoveel mogelijk digitaal maken van de dienstverlening. En interessant voor inwoners en ondernemers is dat zij in de toekomst hun aanvraag kunnen volgen via een persoonlijke internetpagina.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de komst van de omgevingsvergunning. Deze maakt een einde aan vijfentwintig aparte regelingen. Groot voordeel voor de inwoner en ondernemer is dat er maar één aanvraag hoeft te worden ingediend als er meerdere ontheffingen en vergunningen nodig zijn.

Zo laag mogelijke lasten

Van alle bollenstreekgemeenten heeft Lisse de laagste gemeentelijke lasten. Dat wil het college ook zo houden. Ze verwacht dat de onroerendezaakbelastingen volgend jaar niet méér stijgen dan de jaarlijkse automatische verhoging. De afvalstoffenheffing stijgt niet in 2010. De nieuwe bestemmingsheffing gemeentelijke watertaken, die de rioolheffing vervangt, stijgt wel. Dit gebeurt echter alleen voor zover de gemeentelijke kosten hiervoor omhoog gaan. De gemeenteraad stelt de tarieven in december vast.

De gemeenteraad behandelt de programmabegroting op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De vergadering is openbaar.