Erasmus Universiteit Rotterdam

Debat 'De kwestie live'

Datum
Van: 29 oktober 2009 20:00

---

Locatie:
Rotterdam, De Unie, Mauritsweg 34-35

Toelichting
Met naast een wetenschapper van de EUR o.a. Leon Verdonschot (jounalist, oa. VPRO's Wetenschapsquiz) en Mohammed Benzakour (schrijver en publicist). In samenwerking met Erasmus Podium, Erasmus Magazine en De Unie.

"Is een toekomst zonder AOW denkbaar?"

SER, vakbonden, werkgevers en politiek blijven verdeeld over de AOW. Grote afwezigen in het debat zijn de jongeren. Begrijpelijk maar jammer. De recente besluitvorming om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar is mogelijk een opmaat voor een langdurig generatieconflict. Realiseren jongeren zich dat zij - mede door de economische crisis en de vergrijzing - opdraaien voor de lasten van de nu heersende en beslissende 55+generatie? Wellicht is het beste alternatief: schaf de AOW af, breid de rol van het aanvullend pensioen uit en span een vangnet in de vorm van seniorenbijstand.

In De Kwestie Live, het maandelijks actuele discussieprogramma van de Erasmus Universiteit Rotterdam, geeft dr. Onno Steenbeek (pensioenexpert, verbonden aan de EUR Erasmus School of Economics en aan de Algemene Pensioen Groep) zijn visie op de verhoging van de pensioenleeftijd.

Vervolgens gaan in debat:

dr. Mei Li Vos (Tweede Kamerlid PvdA, oud-Voorzitter AVV Alternatief Voor Vakbond),

prof. dr. Romke van der Veen (EUR-hoogleraar Sociologie i.h.b. arbeid en organisatie)

prof. dr. Kees van Paridon (EUR-hoogleraar Economie, i.h.b. sociale zekerheid).

Vaste presentator en discussieleider: Leon Verdonschot (o.a. VPRO-Wetenschapsquiz en VPRO's Iets met Boeken) en vaste columnist Mohammed Benzakour (schrijver en publicist).

Lees hier het interview met hoogleraar Bas Jacobs over de AOW-verhoging.