Gemeente Enschede

Scholen verdienen zonnepanelen met duurzaam gedrag

Zonne-energie op scholen; primeur voor Freinetschool de Bothoven

Als onderdeel van de campagne `Doe groen. Dat scheelt' organiseert de Gemeente Enschede een spaaractie voor Enschedese basisscholen. Met de actie kunnen de deelnemende scholen punten, ofwel Puttertjes sparen, die zij kunnen inruilen voor zonnepanelen op het dak van de school. Putters worden verdiend met klimaatvriendelijk gedrag. Scholen die ervoor kiezen aan de actie mee te doen krijgen bij inschrijving een zonnepaneel ter waarde van 1000 euro van de gemeente. Het is de bedoeling voor het einde van 2011 300 zonnepanelen op Enschedese basisscholen te hebben geplaatst. 25 Scholen hebben zich al aangemeld sinds de start van de actie, begin oktober. De Freinetschool de Bothoven krijgt op 29 oktober als eerste school het startpakket en het zonnepaneel uitgereikt.

Een school die zich voor de actie opgeeft, krijgt bezoek van de "Putter". Die geeft de school een startpakket met een actielijst. Op deze lijst staan de groene acties waarmee de leerlingen punten kunnen sparen. Scholen kunnen de punten invoeren op een digitale scholenpagina van de website www.doegroendatscheelt.nl

De actie houdt rekening met het reguliere onderwijsprogramma. Dat wil zeggen; geen ingrijpende projecten, maar een simpel spaarsysteem dat zo goed mogelijk aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Scholen kunnen het sparen verspreiden over een heel schooljaar. Een school die 2500 punten heeft gespaard ontvangt van de gemeente een tweede zonnepaneel.

Sparen kan op school, maar ook thuis. Putters kunnen bijvoorbeeld ook worden verdiend als ouders/verzorgers van de leerlingen ervoor kiezen een energiescan te laten uitvoeren door het Energieloket Enschede, of door het doorvoeren van energiebesparende maatregelen thuis. (LED lampen, isolatie etc.)

Geplaatst: 26 oktober 2009.

26 oktober 2009