Gemeente Almere

Activeringscentrum Stedenwijk officieel open

29-10-2009 | Start: 15:30 | Eind: 17:00 | Locatie: Het activeringscentrum aan de Edestraat 15 in Almere Stad

Het activeringscentrum in Stedenwijk wordt op donderdag 29 oktober officieel geopend door wethouder Martine Visser. Zij onthult dan de naam van het nieuwe centrum aan de Edestraat. Het centrum is de plek waar mensen met een uitkering een stap vooruit kunnen maken.

Na Almere Haven heeft ook Almere Stad officieel een activeringscentrum in de wijk. Hier kunnen mensen terecht met een uitkering die door (tijdelijke) beperkingen op psychisch, medisch of sociaal vlak nog niet klaar zijn voor een betaalde baan, maar wel een actieve rol in de samenleving willen spelen. Deze actieve rol krijgen zij door als `medewerker' van het activeringscentrum diensten en klussen uit te voeren. Deze passen bij de wensen en talenten van de medewerker en dragen tegelijkertijd bij aan de leefbaarheid van de wijk. Bijvoorbeeld naailes geven, een buurtonderzoek houden, gastvrouw zijn in een buurthuis of het uitvoeren van hand- en spandiensten.

Persoonlijke vooruitgang
Deelnemen aan het activeringscentrum betekent een persoonlijke vooruitgang maken. Wanneer iemand start bij het centrum, wordt hij of zij gezien als medewerker. Vanaf dat moment heeft deze persoon verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld over de kas, schoonmaak, voorraad en activiteiten van het centrum. Zo ontwikkelen de medewerkers zelfvertrouwen, komen zij uit hun sociale isolement en stromen zij soms zelfs door naar vrijwilligerswerk of een re-integratietraject.

Mensen met een uitkering kunnen met hun klantmanager Sociale Zaken van de gemeente Almere overleggen of zij in aanmerking komen voor het activeringscentrum. Voorwaarde is wel dat zij wonen in de wijk waar het activeringscentrum zich bevindt.