Wageningen Universiteit en Researchcentrum

27 okt 2009

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: P062

Op 29 oktober wordt in München het nieuwe Double Degree programma EURECA door de Europese Commissaris voor Consumenten Meglena Kuneva en de Beierse Minister van Justitie en Consumentenbescherming Beate Merk feestelijk geopend. Het European Masterâs Programme in Consumer Affairs is het nieuwe 2-jarige specialisatieprogramma binnen de Master Management, Economics and Consumer Studies bij Wageningen University waarbij de internationale banden met hoogwaardige Europese universiteiten worden versterkt.

Het doel van het nieuwe programma, dat ondersteund wordt door de Europese Commissie, is het aantal hoogopgeleiden in het vakgebied van consumentenwetenschappen te vergroten. Om dit te bewerkstelligen werkt Wageningen University (onderdeel van Wageningen UR) samen met de Technische Universität München (Duitsland), Aarhus University (Denemarken) en Warsaw University of Life Sciences (Polen). Een select aantal studenten krijgt hierdoor de mogelijkheid om minimaal een semester bij één van de partneruniversiteiten te studeren. De Europese Commissie financiert die studietijd. Daarnaast is er de optie om het afstuderen door beide universiteiten te laten begeleiden waardoor de student twee diplomaâs ontvangt.

Naast de opening zal er op 29 en 30 oktober een conferentie plaatsvinden met het thema âMediating Consumption: Innovation, Competition and Consumer Protection in the Food Retail Sectorâ. De aanleiding hiervoor is een aantal drastische veranderingen binnen de levensmiddelensector. Zo zijn de machtsverhoudingen door toenemende concurrentie verschoven, de consumentenbehoeften zijn veranderd en door de moderne informatietechnologie zijn er nieuwe verkoopkanalen ontstaan. De verschillende aspecten van de veranderende detailhandel en zijn omgeving zullen tijdens de conferentie aan bod komen. Experts op het gebied van marketing, economie, consumentenprotectie, levensmiddelenhandel en -technologie zullen elk hun visie op het onderwerp geven en met elkaar in discussie gaan.

De conferentie vindt plaats op de Weihenstephan Campus van de Technische Universität München in Freising. Het volledige programma staat op www.mcr.wi.tum.de/conference2009.html.