Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Verkeerseducatiedag leerlingen voortgezet onderwijs Hoogezand (persbericht 059, 2009)

Op donderdag 29 oktober a.s. is er een verkeerseducatiedag voor de leerlingen van klas een en twee van het Dr. Aletta Jacobs College te Hoogezand. Het doel is de leerlingen te wijzen op een aantal gevaren die ze in het dagelijks verkeer tegenkomen en ze te helpen op een veilige(r) manier aan het verkeer deel te nemen. De activiteit is een initiatief van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, het Aletta Jacobs College en de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV).

Type verkeersdeelnemer

De overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs betekent voor de meeste kinderen dat ze ineens een andere type verkeersdeelnemer worden. Ze leggen grotere afstanden af op de fiets, vaak in grote groepen. Ze komen in andere verkeerssituaties, waarmee ze nog niet bekend zijn. In tegenstelling tot het basisonderwijs is er geen verplicht verkeersonderwijs op scholen voor voortgezet onderwijs. Er valt dus âeen gatâ tot het moment dat het brommer- of autorijbewijs wordt behaald. De gemeente probeert met deze verkeersmarkt een bijdrage te leveren om het gat in de verkeerseducatie te dichten.

Â

Jaarlijks maakt de VVN een activiteitenplan, in opdracht van de gemeente. Dit zijn activiteiten voor permanente verkeerseducatie. Zo doen we onder andere de fietsexamens (theorie en praktijk) voor basisscholieren, hebben we een activiteit voor ouderen en nu dit jaar de verkeersmarkt voor het voortgezet onderwijs. Deze educatieve activiteiten zijn structureel en worden mede gefinancierd door de provincie. Het beleidskader is in het rijksbeleid verwoord onder de naam duurzaam veilig.

Â

Activiteiten

Tijdens de verkeerseducatiedag worden de leerlingen met behulp van afwisselende en praktische werkvormen geconfronteerd met verkeer en verkeers(on-)veiligheid. Het is dus vooral een doe-markt. Bij de activiteiten wordt zoveel mogelijk gewerkt met
organisaties/vrijwilligers uit de eigen regio. Zo wordt de vrachtwagen voor deze dag beschikbaar gesteld door Sommerauer Trucks in Westerbroek. De groepjes leerlingen die bij deze vrachtauto de beruchte dode hoeken gaan opzoeken en uittekenen worden begeleid door medewerkers van VVN Hoogezand.

Â

Het exacte programma wordt in overleg met de school vastgesteld. Veel gevraagde onderdelen die worden gegeven zijn: Vrachtwagen met dode hoek-problematiek (VVN), Verkeerstest/verkeerskwis (SBV), EHBO en ambulance: hoe moet je handelen als er onderweg iets gebeurt (Medical Team Nederland), Actuele verkeersproblematiek
(iPod/mobiel/remweg/zichtbaarheid fietsers/brommerrijders) en PazzUp! Gevaren rond het spoor (ProRail).