Waterschap Dommel

Veldhovense bedrijven onder de loep

De controle richt zich op Gecontroleerd wordt op naleving van de regels voor het lozen van afvalwater op de openbare riolering. De controles vinden onaangekondigd plaats.

In de maand november wordt een aantal willekeurige bedrijven onaangekondigd bezocht door een milieu-inspecteur van de gemeente en een handhaver inspecteur van Waterschap De Dommel. De controles vinden plaats op grond van de Wet milieubeheer en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren.

Controle

Er wordt gecontroleerd op de daarvoor aanwezigeaanwezigheid of juist ontbrekende van zuiverende installatiesinstrumenten en voorzieningen. De controleurs besteden vooral aandacht aan de kwaliteit van het afvalwater dat op de riolering wordt geloosd. Daarom nemen zij afvalwatermonsters, die in een laboratorium worden onderzocht. Zo kan worden beoordeeld om te kunnen beoordelen of de geloosde stoffen (bijvoorbeeld olie of vet) aan de gestelde normen voldoen.of de aan de normen van te lozen stoffen, zoals bijvoorbeeld olie of vet, worden wordt voldaan. De afvalwatermonsters worden in een laboratorium onderzocht. GEcontroleerde Gecontroleerde bedrijven ontvangen schriftelijk de resultaten van het onderzoek. Gemeente Veldhoven en Waterschap De Dommel geven waar nodig tips en concrete acties mee om de kwaliteit van het afvalwater te verbeteren.

Rollen en taken

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een goed werkend rioolsysteem. Waterschappen controleren de kwaliteit van te lozen afvalwater, dat aan bepaalde milieueisen moet voldoen.

Afvalwater komt bij bedrijven vrij binnen diverse productieprocessen. Vervuild rioolwater wordt op de rioolwaterzuiveringen van het waterschap gezuiverd. Het schone water wordt teruggeloosd op rivieren en beken. Daarom is controle van afvalwater erg belangrijk. Het gezamenlijke doel is te zorgen voor schoon oppervlaktewater.