Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Brief over kredietbank misplaatst en ongefundeerd (persbericht 063,
2009)

De brief van 23 oktober van de heren Van Asperen (Tiebout advocaten uit Groningen) en Lenders (gemeenteraadsfractie Roodgewoon) aan het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer, waarin zij vragen een extern onderzoek in te stellen naar het functioneren van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB), bevat misplaatste opmerkingen en onjuistheden. De brief bevat geen aanknopingspunten op grond waarvan het college een onderzoek in overweging zal nemen. Er is geen mogelijkheid, ambitie of belang bij de gemeente aanwezig om inwoners af te houden van de wettelijke schuldsaneringsprocedure. Met de berichtgeving in het Dagblad van het Noorden van 27 oktober dat de GKB in diskrediet zou zijn is het college het zeer oneens.

De normen van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) zijn leidend voor de GKB. De gemeente heeft de nodige procedures om zelf de kwaliteit van de dienstverlening te controleren en te borgen. Er bestaat een onafhankelijke klachten- en bezwarenprocedure, voor inwoners die een klacht hebben over gedragingen van medewerkers (van de GKB) of bezwaar maken tegen besluiten van de kredietbank. De afgelopen twee jaar zijn er geen bezwaren of klachten ingediend.

Â

Â

Achtergrond

De kredietbank ondersteunt 626 huishoudens met financiële problemen. De organisatie van de kredietbank is zo ingericht en toegerust dat alle inwoners van onze gemeente die zich melden met financiële problemen direct in een hulpverleningstraject kunnen komen. Om in een zo vroeg mogelijk stadium bij dreigende financiële problemen te kunnen helpen biedt de GKB een adviesgesprek waarbij samen met de klant de financiën worden doorgelicht en men gratis advies krijgt. De GKB gaat onmiddellijk aan de slag om de financiën van aanvragers te stabiliseren en in te grijpen om mogelijke afsluitingen van de energie en of huisuitzettingen te voorkomen. Er is in tegenstelling tot veel andere kredietbanken geen wachtlijst.

Â

Vanuit de stabilisatiefase kan het overleg starten om met schuldeisers tot een gezamenlijke oplossing te komen. Als dat niet lukt komt het wettelijk traject aan beeld. De WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) biedt de kans om na 3 jaar met een schone lei te beginnen. Er zijn natuurlijk wel toelatingsvoorwaarden en de rechter oordeelt over de toelating. Belangrijke toetsingscriteria zijn onder andere het âschuldregelingsgeschiktâ zijn en in staat zijn om zonder nieuwe schulden het driejarig traject te kunnen doorlopen. De GKB brengt daarover een advies uit. Er lopen op dit moment 22 aanvragen voor de WSNP. Tot deze wettelijke regeling zijn al 45 inwoners toegelaten.

Â

De GKB in Hoogezand-Sappemeer werkt nauw samen met onder andere de woningcorporaties, energieleveranciers en soms ook met de sociale advocatuur voor bepaalde juridische vraagstukken. Daarnaast participeert de kredietbank in tal van andere hulpverleningstrajecten zoals Zorgnetwerk,Woonkans en Probleemhuishoudens, omdat financiële problemen vaak een onderdeel zijn van een meervoudige problematiek.


* BRIEF COLLEGE B EN W.pdf
Zie het origineel