Gemeente Zwolle


05. Sanering Almelose Kanaal, Nieuwe Vecht en Koelwaterkanaal van start

Na de Singelgracht wordt de waterbodem van het Almelose Kanaal, de Nieuwe Vecht en het Koelwaterkanaal schoongemaakt. Aannemingsbedrijf Van der Lee is daar inmiddels mee begonnen.

Bulkslag

De baggerwerkzaamheden gaan ongeveer driekwart jaar duren. Heidi van der Lee, projectleider bij het aannemingsbedrijf, vertelt meer over de planning en hoe het traject gaat verlopen."We zijn begonnen met het verwijderen van de bovenste laag baggerslib in het Almelose Kanaal en de Nieuwe Vecht. Dit wordt de bulkslag genoemd. Dit is nodig omdat de baggerlaag te dik is om in een keer weg te halen. De bovenste laag baggerslib wordt door middel van een kraan verwijderd. Voor deze werkzaamheden hoeven er nog geen woonboten aan de kant."

Aansluitend wordt begonnen met het opschonen van het Almelose Kanaal. Volgens de planning van de aannemer is het gedeelte bij de Schoenkuipenbrug, als eerste aan de beurt. In de Nieuwe Vecht bij molen de Passiebloem wordt ook alvast opgeschoond. "Hier ligt veel slib op de bodem, het baggeren kost daardoor meer tijd. We baggeren op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur."

Woonboten

"We zijn momenteel bezig met het bezoeken van alle booteigenaren aan het Almelose Kanaal en de Nieuwe Vecht.", vertelt Heidi van der Lee. "We maken even kennis met de eigenaren en bespreken alvast een aantal zaken, zoals de planning van de werkzaamheden en het tijdelijk verplaatsen van de boot. Dat zal op enig moment nodig zijn wanneer de waterbodem bij hun ligplaats wordt gebaggerd. Voor elke woonboot maken we hiervoor een specifiek plan".

Hoe verontreinigd is de waterbodem?

Almelose Kanaal: klasse 3/4 en deels 2 (Matig tot zwaar verontreinigd, licht verontreinigd)
Nieuwe Vecht: klasse 3/4 (Matig tot zwaar verontreinigd) Koelwaterkanaal: klasse 3/4 en deels 2 (Matig tot zwaar verontreinigd, licht verontreinigd)

Bron: communicatie
Datum van 27-10-2009 tot 26-10-2010

* algemeen