Option N.V.

29/10/2009

Option rapporteert resultaten van het derde kwartaal 2009, geplande kapitaalsverhoging en bijkomende kostenbesparingen


* Opbrengsten derde kwartaal 35,7 miljoen EURO, brutowinstmarge stijgt tot 30,3%, EBIT -6,7 miljoen EURO en nettoresultaat -8.4 miljoen EURO

* Bijkomende herstructurering met een besparing van de niet aan opbrengsten gerelateerde bedrijfskosten van 20 miljoen EURO
* Kapitaalsverhoging van bij benadering 20 miljoen EURO
* Strategie âweg van commoditized hardwareâ

Leuven, België â 29 oktober 2009 â Option N.V. (EURONEXT Brussel: OPTI; OTC: OPNVY), de specialist op het vlak van draadloze communicatie, maakt vandaag resultaten bekend voor het derde kwartaal, eindigend op 30 september 2009. De resultaten vermeld in dit bericht zijn uitgedrukt in euro en werden opgesteld in overeenstemming met de opname- en waarderingsgrondslagen van IFRS zoals aanvaard binnen de Europese Unie. De boekhoudprincipes en waarderingsregels die in de onderstaande financiële rapportering worden gevolgd, zijn dezelfde als deze in de meest recente jaarrekening.

Kostenbesparingsplan

In maart heeft Option een plan bekendgemaakt om de niet aan opbrengsten gerelateerde bedrijfskosten op kwartaalbasis van 21,3 miljoen EURO voor het vierde kwartaal van 2008 met 20% te verminderen. Op het einde van het derde kwartaal 2009 heeft Option deze doelstelling significant overschreden en zijn de bedrijfskosten op kwartaalbasis met 35% gedaald naar 13,8 miljoen EURO. Terwijl het verder de operaties afstemt op de strategie, gaat Option een nieuw kostenbesparingsplan doorvoeren. Het nieuwe plan mikt voor 2010 op een bijkomende besparing van 20 miljoen EURO in de bedrijfskosten, dit in vergelijking met de op jaarbasis berekende run-rate van het derde kwartaal 2009. Option heeft de intentie om dit plan te implementeren door de volgende maatregelen door te voeren:


* De intentie om over te gaan tot het collectieve ontslag van 55 werknemers in de hoofdzetel in Leuven, zoals meegedeeld aan de ondernemingsraad

* Verder evolueren naar een outsourcing-model waarbij customisatie en fulfilment gebeurt in China â wat de omslag van een vaste naar een variabele kost voor het aanpassen van de producten en een wezenlijk lager voorraadniveau met zich meebrengt
* Het selectief uitbesteden van engineering-opdrachten die geen deel uitmaken van de kernactiviteiten en het consolideren van de aanwezige R&D-capaciteit en -faciliteiten. In dat opzicht zullen voor het einde van het jaar de R&D-faciliteiten van Kamp-Lintfort (Duitsland) worden overgebracht naar de R&D-site in Leuven en heeft het bedrijf de intentie bekendgemaakt om de site in Kamp-Lintfort te sluiten

* Het werken aan een efficiëntere en meer gefocuste organisatie voor sales en marketing

* Het stroomlijnen en vereenvoudigen van de operaties door een bijkomende personeelsvermindering in alle vestigingen en door een verdere daling van niet HR-gerelateerde kosten.

Voor dit bijkomende besparingsplan voorziet het bedrijf ongeveer 7 miljoen EUR aan eenmalige herstructureringskosten in het vierde kwartaal van 2009.

Kapitaalsverhoging

Het bedrijf heeft een kapitaalsverhoging van ongeveer 20 miljoen EURO goedgekeurd die mee zal dienen om de kosten te dragen verbonden aan de verdere transformatie van het bedrijf. Het bedrijf overweegt momenteel verschillende alternatieven. Meer details zullen te gelegener tijd worden meegedeeld.

Strategie

De strategie is er expliciet op gericht om weg te gaan van commoditized hardware naar een volledig geïntegreerd aanbod voor de markten van mobiel breedband:


* Voor het segment USB-modems (âattached solutionsâ): een focus op het leveren van innovatieve en geïntegreerde oplossingen, gebaseerd op software, services en hardware. Dit betekent een duidelijke verschuiving, weg van commoditized hardware. Dit impliceert ook dat de sales-afdelingen vooral zullen focussen op de netwerkoperatoren die innovatie, customisatie en flexibilteit hoog in het vaandel voeren, en zich naast de klassieke operatoren ook zullen richten tot nieuwe types van klanten zoals communities, content/service providers, virtuele mobiele operatoren (MVNOâs)â¦
* Voor inbouwmodules (âembedded solutionsâ): een omslag van de eenvoudige integratie van een module naar het aanbieden van diensten met een hoge toegevoegde waarde aan de fabrikanten. Option voorziet deze oplossingen voor mobiele internettoestellen (MIDâs) en andere elektronische producten voor professioneel of thuisgebruik, zoals e-readers, spelconsoles en digitale cameraâs.

Ander nieuws

Option kondigt ook aan dat Chip Frederking, Vice President Sales Americas, is gepromoveerd tot Vice President Global Sales. Chip vervoegde Option midden 2008 en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Option in de US. Voor hij naar Option overstapte, was Chip 20 jaar actief bij Motorola waar hij verschillende managementfuncties vervulde binnen sales. Filip Buerms, de vroegere Vice President Global Sales, heeft het bedrijf verlaten voor andere opportuniteiten.

Financiële kerncijfers voor het derde kwartaal van 2009


* De opbrengsten voor het derde kwartaal van 2009 bedroegen 35,7 miljoen EURO in vergelijking met 60,3 miljoen EURO tijdens het derde kwartaal van 2008.

* De brutowinstmarge van het derde kwartaal van 2009 bedroeg 30,2% ten opzichte van de opbrengsten in vergelijking met 26,6% in het derde kwartaal van 2008. Niettemin was er een wezenlijke stijging van de brutowinstmarge (met uitsluiting van de herstructureringskosten), dit in vergelijking met het tweede kwartaal 2009, van 20,9% naar 30,3% ten gevolge van voordelige wisselkoersen en voortdurende optimalisaties in het productieproces.

* In vergelijking met het derde kwartaal van 2008 daalden de bedrijfskosten met 5,3, miljoen EURO in het derde kwartaal van 2009, met uitsluiting van de herstructureringskosten, van 22,8 miljoen EURO naar 17,5 miljoen EURO. Deze daling was voornamelijk het gevolg van kostenbesparingen en lagere kosten die in verhouding staan tot de verkopen. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2009 bleven de bedrijfskosten (met uitsluiting van de herstructureringskosten) dalen van 18,3 miljoen EURO naar 17,4 miljoen EURO.

* De EBIT voor het derde kwartaal van 2009 bedroeg -6,7 miljoen EURO of â18,9% ten opzichte van de opbrengsten, dit in vergelijking met een EBIT van -6,8 miljoen EURO in het derde kwartaal van 2008 of
-11,2% ten opzichte van de opbrengsten. Ten opzicht van het tweede kwartaal van 2009 daalde het negatieve bedrijfsresultaat (EBIT, en met uitsluiting van de herstructureringskosten) van -9,7 miljoen EURO naar -6,7 miljoen EURO in het derde kwartaal van 2009.
* Het nettoresultaat voor het derde kwartaal van 2009 bedroeg -8,9 miljoen EURO of -0,22 EURO per gewoon aandeel. Dit in vergelijking met een nettoresultaat van -2,9 miljoen EURO of -0,07 EURO per gewoon aandeel in het derde kwartaal van 2008. Het nettoresultaat van het derde kwartaal van 2009 werd negatief beïnvloed door het negatieve financiële resultaat van -1,6 miljoen EURO, dit voornamelijk te wijten aan de nog steeds zwakkere koers van de US Dollar ten opzichte van de EURO, wat resulteerde in wisselkoersverliezen op bankrekeningen in US Dollar en openstaande hedging-contracten. Dit in vergelijking met -4,5 miljoen EURO in het tweede kwartaal van 2009.

* Aangezien de uitgestelde belastingsvorderingen 22% van de totale activa vertegenwoordigen, beëindigde de onderneming de opname van positieve belastingsresultaten in het derde kwartaal van 2009. De onderneming heeft in dit opzicht het voorzichtigheidsprincipe gehanteerd en besloten om een verdere verhoging van de uitgestelde belastingsvorderingen uit te sluiten. Mits opname van het positieve belastingsresultaat, ten bedrage van 4,3 miljoen EURO zou het nettoresultaat -4,7 miljoen EURO geweest zijn.
* De balans van de onderneming bevat 26,5 miljoen EURO aan liquide middelen met inbegrip van een bedrag van 10,8 miljoen EURO opgenomen van de bestaande kredietovereenkomsten. Dit in vergelijking met een kaspositie van 28,2 miljoen EURO op 30 juni 2009, met inbegrip van een bedrag van 7 miljoen EURO opgenomen van de de bestaande kredietovereenkomsten. De handelsvorderingen en
-schulden daalden in vergelijking met jaareinde 2008, evenals het gemiddeld aantal dagen klantenkrediet welke daalde naar een gemiddelde van 47 dagen, exclusief vorderingen op onderaannemers.

Financiële kerncijfers voor de eerste drie kwartalen van 2009


* De opbrengsten voor de eerste drie kwartalen van 2009 bedroegen 127,7 miljoen EURO, een daling met 35,5% in vergelijking met 197,9 miljoen EURO gerealiseerd in de eerste drie kwartalen van 2008.
* De brutowinst tijdens de eerste drie kwartalen van 2009 bedroeg 32,3 miljoen EURO of 25,3% ten opzichte van de opbrengsten in vergelijking met 57,7 miljoen EURO of 29,1% in 2008. Met uitsluiting van de opgenomen herstructureringskost van 407 duizend EURO in de periode van 2009 zou de brutowinstmarge 25,6% hebben bedragen.

* De EBIT daalde tot â27,2 miljoen EURO of â21,3% ten opzichte van de opbrengsten tijdens de eerste drie kwartalen van 2009, met inbegrip van herstructureringskosten ten bedrage van 1,7 miljoen EURO, dit in vergelijking met een EBIT van -10,3 miljoen EURO voor de vergelijkbare periode in 2008.

* Het nettoresultaat daalde tot -25,8 miljoen EURO of -0,62 EURO per gewoon aandeel. Dit in vergelijking met een nettoresultaat van
-5,7 miljoen EURO of -0,14 EURO per gewoon aandeel in 2008. Het nettoresultaat van de eerste drie kwartalen van 2009 werd enerzijds positief beïnvloed door 6,9 miljoen EURO aan belastingen, anderzijds negatief beïnvloed door het financieel resultaat van -5,6 miljoen EURO.

Â
()

MEDIA CONTACT

Jan Poté,
PR & Media Relations
Tel +32 (0)475 92 55 82,
E-mail: j.pote@option.com

ABOUT OPTION

Option, the wireless technology company, is a leading innovator in the design, development and manufacture of 3G HSUPA, HSDPA, UMTS, EDGE, and WLAN technology products for wireless connectivity solutions. Option has established an impressive reputation for creating exciting products that enhance the performance and functionality of wireless communications. Option is headquartered in Leuven, Belgium. The company also has Research & Development in Belgium (Leuven), Germany (Düsseldorf and Augsburg) and an ISO 9001 production engineering and logistics facility in Ireland (Cork). Option maintains offices in Europe, US, Greater China, Japan and Australia. For more information please visit our brand new website www.option.com.

Copyright (c)2009 OPTION. All rights reserved. All product and company names herein may be (registered) trademarks or trade names.