ABVAKABO FNV

Doe mee met de pilot Kind in Zicht

Expertisecentrum LEEFtijd presenteert het proefproject Kind in Zicht, een cursus voor (aanstaande) jonge ouders over het combineren van arbeid en zorg.

LEEFtijd wil bijdragen aan een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen door hun arbeidspositie te versterken. Het centrum streeft naar een betere benutting van talenten van vrouwen in de drukke middenfase van hun leven. Dat doet zij door de combinatie van baan met kind op de werkvloer met hen te bespreken. Ook worden ze ondersteund bij het nemen van stappen.

Overbelasting van vrouwen in de `spitsuurfase' is een belangrijke oorzaak van langdurige uitval. Het gebrek aan economische zelfstandigheid van vrouwen met kleine deeltijdbanen maakt de onderhandelingspositie van vrouwen zwak, binnen het gezin, op de werkvloer en in de samenleving. Een hogere arbeidsparticipatie én benutten van capaciteiten van vrouwen is dringend nodig om de gevolgen van ontgroening en vergrijzing op te vangen.

Waar gaat het precies om?
Kind in Zicht is een cursus van drie dagdelen in een tijdsspanne van twaalf weken voor vrouwen die hun eerst kind verwachten. We richten ons daarbij op de fase waarin het eerste kind zich aandient, omdat dit een cruciaal moment is voor het verder verloop van het arbeidzame leven. De voorbereiding op de komst van het eerste kind bevordert dat:
* Aanstaande ouders de zorg voor kinderen op een goede manier met hun werk kunnen combineren;

* Meer vrouwen voor uw bedrijven behouden blijven;
* De werkmotivatie van ouders toeneemt als ze het door hen gewenste aandeel in de kinderzorg kunnen leveren én recht doen aan hun werkambities.

Wat levert het werkgevers en de (aanstaande) ouders op?

Werkgevers

* Worden zich meer bewust van de vraagstukken en dilemma's waarmee werkende moeders te maken krijgen;

* Krijgen inzicht in de wensen van werkende moeders richting werkgever;

* Krijgen advies over hoe de werkgever de combinatie van zorg- en arbeid kan ondersteunen;

* Dragen bij aan verheldering en verbetering van de gewenste condities in de bedrijfstak.

Aanstaande ouders

* Weten wat hun wensen en behoeften zijn ten aanzien van de taakverdeling werk & zorg en ten aanzien van hun loopbaan bij de werkgever;

* Kunnen hun "werk-zorg-verdeling" inpassen in hun loopbaan, kennen de impact van hun keuzes en weten hoe hierover de regie te nemen;
* Zijn op de hoogte van het arbeidsvoorwaardenpakket in hun sector en hoe ze van regelingen gebruik kunnen maken.

Interesse of meedoen aan pilot?
We komen graag in contact met instellingen bij het rijk, zorg of in het onderwijs die een groep van 8 tot 12 medewerkers de cursus Kind in Zicht willen aanbieden. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Per sector kunnen drie organisaties deelnemen. Na de cursus krijgt de werkgever een terugkoppeling en bijbehorend advies over de bevindingen uit de cursus, zowel voor uw eigen organisatie als in vergelijking met andere organisatie binnen en buiten uw sector. LEEFtijd brengt de opbrengsten van de pilot onder de aandacht van CAO-partners en brengt een brochure met aanbevelingen voor werkgevers uit.

* Meer informatie over de cursusopzet Kind in Zicht