Waterschap Aa en Maas

voor de regio Land van Cuijk

Bestuurders tekenen afvalwaterakkoord voor de regio Land van Cuijk

Op 21 oktober ondertekenden bestuurders van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Grave, Landerd, Uden en Sint Anthonis en waterschap Aa en Maas een afvalwaterakkoord. In dit akkoord zijn de resultaten van de gezamenlijk uitgevoerde optimalisatiestudie beschreven en de daaruit voortvloeiende samenwerkingsprojecten vastgelegd. Een mooie vorm van samenwerking tussen verschillende overheden in de afvalwaterketen, die naar meer smaakt.

Samen werken aan water
De afvalwaterketen bestaat uit het samenspel van de gemeentelijke riolering met het transportsysteem en de zuivering van het waterschap. Gemeenten en waterschap verzorgen ieder afzonderlijk hun deel van de afvalwaterketen. Eigenlijk is er door de verwevenheid van riolering en afvalwaterzuivering sprake van één systeem op de schaal van het verzorgingsgebied van de rioolwaterzuiveringinrichting te Haps. Het afvalwaterakkoord geeft een overzicht van alle afspraken tussen gemeenten en waterschap met betrekking tot de afvalwaterketen. Het vormt daarmee de basis voor verdere samenwerking om de doelmatigheid, transparantie en dienstverlening in de afvalwaterketen te verbeteren.

Studie
Dit akkoord is het eindresultaat van de Optimalisatiestudie Afvalwatersysteem (OAS), uitgevoerd in de zuiveringsregio Land van Cuijk. Centrale vraag in de studie was of de maatregelen die we nu in de afvalwaterketen (willen) nemen, passen bij de verwachte veranderingen in de toekomst. Groei van bevolking en bedrijvigheid, strengere waterkwaliteitsnormen en klimaatverandering zijn hierbij de belangrijkste factoren. Zonder maatregelen zou er in de toekomst te weinig capaciteit kunnen zijn om de toenemende hoeveelheden afvalwater en regenwater goed te verwerken. Dat kan dan leiden tot wateroverlast, vervuiling en schade. Een projectgroep onder leiding van waterschapper Matty Nierop en met ondersteuning van adviesbureau Royal Haskoning, heeft verschillende verbeterscenario's op een rij gezet, samenwerkingsopties bedacht en daaruit de beste geselecteerd. Bestuurders hebben hierover van gedachten gewisseld en afspraken gemaakt.

Afspraken
Door het ondertekenen van een Afvalwaterakkoord is nu bestuurlijk bekrachtigd dat de partners:

· de twee scenario's waarvan in de OAS geconstateerd is dat zij tot een kostenbesparing (minder meerkosten) kunnen leiden gedetailleerder gaan uitwerken, zodat investeringsbeslissingen kunnen worden genomen;

· de voor- en nadelen (zowel financieel als technisch) van een overname van het beheer en onderhoud van de gemeentelijke gemalen door het waterschap gaan inventariseren;

· toe gaan werken naar een volledig geautomatiseerde en gestuurde afvalwaterketen;

· als korte termijn maatregel gaan onderzoeken hoe de afvalwaterketen zo optimaal mogelijk benut kan worden;
· structureel gegevens, kennis en ervaring gaan uitwisselen.

De komende jaren worden dus verbeteringen doorgevoerd die zullen leiden tot lagere maatschappelijke kosten.

Meer samenwerking in het verschiet
In de zuiveringsregio Oijen is reeds een afvalwaterakkoord van kracht. Momenteel zijn de studies in de regio's rond de zuiveringen te Aarle-Rixtel, Asten, Dinther en 's-Hertogenbosch al zo ver gevorderd dat binnen afzienbare tijd ook hier afvalwaterakkoorden voor verdergaande samenwerking en kostenbesparing zullen kunnen worden afgesloten.

091029bestuurdersondertekenenawa.jpg (1602 Kb)
Foto-onderschrift: de ondertekenaars van het Afvalwaterakkoord, wethouders Everink (Boxmeer), Wijdeven (Mill & St. Hubert), Van der Wijst (Landerd), Opsteegh (Grave), Donkers (Cuijk) en Lid van het Dagelijks Bestuur P.G.J. Beltman (waterschap Aa en Maas). De wethouders Willems (Sint Anthonis) en Delhez (Uden) staan niet op de foto.