Stichting Wakker Dier

Heerenveen: De eerste foie gras-vrije stad van Nederland (29 oktober 2009)
De stad Heerenveen wordt vandaag gehuldigd door Stichting Wakker Dier als de eerste stad in Nederland waar geen foie gras meer wordt verkocht. Meer dan 40 restaurants en cateraars in Heerenveen hebben, na overleg met Wakker Dier, besloten dit product niet (meer) op de kaart te zetten. Foie gras is een omstreden product, vanwege de zeer dieronvriendelijke dwangvoedermethode. Heerenveen is hiermee de eerste stad in Nederland die geheel foie gras-vrij is. Wakker Dier onthult bij een van de ingangswegen van Heerenveen een groot verkeersbord met daarop in het Nederlands én in het Fries: "Heerenveen, de eerste foie gras-vrije stad van Nederland." Foie gras is een vervette ganzen- of eendenlever. De productiemethode is zo dieronvriendelijk dat deze in Nederland bij wet verboden is. Vele winkel- en horecabedrijven hebben om deze reden besloten foie gras links te laten liggen, zoals Bijenkorf, Makro, Rabobank, KLM, het restaurant van de Tweede Kamer en vele andere restaurants. Onlangs haalden ook de luxe hotelketens Mövenpick, Bilderberg en Carlton foie gras van de kaart. Ook koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken. En nu heeft zelfs een hele stad verklaard foie gras af te wijzen.

Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen gedwangvoederd. Dit gebeurt meermalen per dag, zo'n 2 tot 3 weken lang. Hierdoor worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht aan vette maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette, ziekgemaakte lever.

Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateerden verwondingen aan de slokdarm en ademhalingsproblemen. De dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10-20.