Politie Rotterdam Rijnmond

Donderdag 29 oktober 2009


* VIER NIEUWE ARRESTATIES HOEK VAN HOLLAND

ROTTERDAM - Naar aanleiding van de ongeregeldheden in Hoek van Holland, in de nacht van 21- op 22 augustus jl. heeft de politie Rotterdam Rijnmond vier nieuwe aanhoudingen verricht. Maandag zijn twee van de verdachten aangehouden. Een 16-jarige Rotterdammer werd gehoord terwijl hij vast zat in een jeugdinrichting. Hem wordt mishandeling ten laste gelegd. De tweede verdachte is een 20-jarige Rotterdammer. Hij meldde zichzelf bij bureau Marconiplein.
Een 18-jarige Ridderkerker is dinsdagmorgen rond kwart voor acht aangehouden in zijn woning. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en van diefstal dmv geweld.
Woensdag is de vierde verdachte, een 21-jarige Rotterdammer, aangehouden. In totaal zijn er nu dertig personen aangehouden.

Minutieus bekijken
Onder leiding van twee Officieren van Justitie doet de politie Rotterdam-Rijnmond onderzoek naar de ongeregeldheden op het strand van Hoek van Holland. Aan de hand van verklaringen van politiemensen en andere getuigen, en het minutieus bekijken van beeldmateriaal, wordt onderzocht wie op het strandfeest strafbare feiten heeft gepleegd. Tientallen politiemensen zijn bij dit onderzoek betrokken. Na het publiceren van de foto's heeft de politie nu 80 tips ontvangen.

Getuigenoproep
Mensen die informatie hebben (of over nieuw beeldmateriaal beschikken) rondom de rellen kunnen bellen met het rechercheteam via 0900-8844 (lokaal tarief). Zij kunnen ook anoniem reageren via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Daarnaast is uit onderzoek naar voren gekomen dat er mensen gewond zijn geraakt door steekincidenten. Voor zover zij nog geen contact met de politie hebben opgenomen, wil het rechercheteam graag dat ook zij contact opnemen. Ondermeer in het programma Opsporing Verzocht zullen morgenavond tien nieuwe foto's naar buiten worden gebracht.


* DIGITALE LOVERBOYS IN OPKOMST
Het internet wordt door loverboys veel vaker gebruikt bij het zoeken, werven en exploiteren van slachtoffers dan gedacht. Dit is één van de conclusies die de onderzoekers van de politie Rotterdam-Rijnmond en de Universiteit Utrecht trekken na een grondige analyse van het fenomeen.
Eind oktober 2008 heeft de werkgroep Mensenhandel van het programma Maatschappelijke Integriteit van de gemeente Rotterdam bij de onderzoekster V. Zanetti (Universiteit Utrecht) en de Regionale Informatie Organisatie van het korps Rotterdam-Rijnmond een analyseverzoek ingediend. De analyse had als doel meer inzicht te genereren op het gebruik van internet door loverboys bij de werving en exploitatie van slachtoffers. Inmiddels is de rapportage beschikbaar.

Hawking
Uit het onderzoek is gebleken dat het internet veel vaker gebruikt wordt bij het werven van slachtoffers (het zogenaamde groomen) dan gedacht. De plaats waar loverboys hun slachtoffers rekruteren lijkt te zijn verschoven van het schoolplein naar sociale netwerksites, jongerensites en chatboxen. Uit dossieronderzoek van de Vreemdelingenpolitie van de politie Rotterdam-Rijnmond blijkt dat in de helft van de zaken de slachtoffers via het internet zijn geworven. Loverboys vinden hun slachtoffers op internet op een vergelijkbare wijze als pedofielen: middels `hawking' (het als een havik rondcirkelen boven de prooi). Ze zoeken op geslacht en/of leeftijd, woonplaats, hobby's en eventueel opleidingsniveau in bijvoorbeeld de zoekmachine van een sociale netwerksite of bij degenen die online zijn. Aan het profiel kan de loverboy zien wat voor meisje het betreft. Ze hebben hiervoor dezelfde antenne als in real life en kijken bijvoorbeeld hoe het meisje zich presenteert en hoeveel en wat voor contacten ze heeft. In feite zijn de kwetsbare meiden nog kwetsbaarder op het internet. Digitaal contact kost de loverboy minder tijd dan fysiek contact. Ook hebben ze meer controle op het proces: er zijn geen derden aanwezig die het contact kunnen verstoren. Tevens geven meisjes zich sneller bloot via het internet. Soms letterlijk, wat de loverboy kan aanwenden om meisjes af te persen. Dit versnelde proces komt doordat communicatiemiddelen als MSN uitermate geschikt zijn voor het inpalmingsproces.

Taboes geschikt voor internet
Internet blijkt ook vaker dan gedacht te worden benut bij de seksuele exploitatie van slachtoffers. Wat de exacte omvang van deze exploitatie via het internet is, is lastig aan te geven. Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts het topje van de ijsberg zichtbaar is. Met name `taboes' als jongensprostitutie en de exploitatie van minderjarigen lijken geschikt voor het internet.

Uitbuiting op tal van manieren
De onderzoekers pleiten voor het hanteren van een eenduidige definitie van de term `loverboy'. Dit kan helpen om landelijk de aard, omvang en ontwikkeling van het probleem vast te stellen. De inhoud van de definitie gaat verder dan alleen de exploitatie in de prostitutie, vandaar dat de onderzoekers de recent ingevoerde variant `pooierboy' minder geschikt achten. De slachtoffers worden op tal van manieren uitgebuit. Zo worden ze bijvoorbeeld ook ingezet voor drugshandel, het afsluiten van leningen en gsm-abonnementen en het leasen van auto's op naam van het slachtoffer. Loverboys richten zich dus niet alleen op mensenhandel, maar kijken waar ze het makkelijkst en meeste geld aan kunnen verdienen.

Groepsverband
De onderzoekers concluderen dat loverboys meestal werken in groepsverband, (soms) met een duidelijke hiërarchie en taakverdeling. Het betreft in die gevallen een piramidevorm met één man of meerdere grote jongens aan de top, (zeer jonge) loopjongens, bewakers van de meisjes, chauffeurs en vriendelijke jongens die het vertrouwen van het meisje winnen, haar uithoren en de informatie doorspelen. Het werk is dermate intensief dat slechts een enkeling solistisch kan werken.

Bruikbaar
De uitkomsten van het onderzoek zijn zeer goed bruikbaar bij de bestrijding van mensenhandel. De nieuwe inzichten zijn reden tot een aangepaste werkwijze bij verschillende partners van de ketenaanpak Mensenhandel van de gemeente Rotterdam. De politie Rotterdam-Rijnmond gaat zich nadrukkelijker richten op het surveilleren op internet. Daarnaast kan met deze actuele inzichten veel betere voorlichting worden gegeven.


* POLITIE ONDERZOEKT OVERVAL
SCHIEDAM - De recherche van het district Waterweg-Noord heeft een onderzoekn ingesteld naar een overval.
Een klant van een horecagelegenheid aan de Nieuwe Maasstraat gaf twee
medewerksters tegen sluitingstijd te kennen dat zij overvallen werden.
Hierbij bedreigde hij hen met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp.
De vrouwen lieten zich niet intimideren en er ontstond een handgemeen met de overvaller. Hierbij zag hij kans ''n van de vrouwen te schoppen en te slaan. Hij deed een greep uit de kassa en ging er vandoor in onbekende richting.
De lichtgewonde vrouw waarschuwde de politie. Zij werd rond half twee ter plaatse behandeld aan haar verwondingen door ambulance personeel. De gealarmeerde agenten stelden direct een onderzoek in. Hierbij werd de verdachte niet meer aangetroffen. Het onderzoek naar de identiteit van de man wordt voortgezet.


* POLITIE HOUDT VERSCHILLENDE CONTROLES
ROTTERDAM-NOORD - Politiemensen van het district Noord hebben woensdag controles uitgevoerd op het gebied van verkeer en de horeca. De controles vonden vooral plaats op de Straatweg, de Ringdijk, de Melanchtonweg, de Kastanjesingel, de Bergse Dorpstraat en de Argonautenweg.
Er werden 44 overtredingen geconstateerd waarvoor bekeuringen werden uitgeschreven, zoals voor het rijden door rood licht, het niet dragen vade autogordel, het onbevoegd gebruik maken van het fietspad, het fietsen zonder verlichting, het nuttigen van alcohol op de openbare weg en wildplassen. In totaal werd voor bijna 800 euro aan openstaande boetes geïnd.


* ONDERZOEK NAAR BEROVING
Politiepersoneel heeft een onderzoek ingesteld naar een beroving in een
winkel. Woensdagmiddag kwam er rond kwart over zes een ontevreden klant binnen bij een massagesalon aan de Henegouwerlaan. Hij gaf aan dat hij zijn geld terug wilde en hij dat een wapen had. Op het moment dat hij dit niet kreeg stal hij de tas van een aanwezige klant.
De berover verliet het pand en ging er in onbekende richting vandoor.
Bij de diefstal raakte niemand gewond. Gealarmeerde agenten stelden een onderzoek in de omgeving in. Hierbij troffen ze de verdachte niet meer aan. Een onderzoek wordt voortgezet.


* POLITIE HOUDT VERDACHTE AAN
MAASSLUIS - De politie heeft woensdagmiddag rond twee uur een man aangehouden voor het bedreigen van zijn ex-partner. Agenten kregen een melding dat een man zijn 18-jarige ex-partner had
bedreigd en de voordeur vernield. De vrouw belde een kennis om haar bij te staan en toen hij bij de woning aankwam was de verdachte al weg. Even later keerde deze terug met een breekijzer en bedreigde de kennis en zijn ex-partner nogmaals. De kennis liep op de verdachte af waarna deze het op het rennen zette. De achtervolging ging door tot een winkel aan de Noordvliet. Hier raakte de man de verdachte kwijt. De inmiddels gealarmeerde agenten stelden een onderzoek in en troffen de verdachte aan bij een familielid aan de Scheerderij. Het breekijzer had hij achter
gelaten in de tuin. De man, een 22-jarige Maasluizer, is aangehouden en
overgebracht naar een politiebureau.


* POLITIE HOUDT DRIE JONGEREN AAN VOOR DIEFSTAL

ROTTERDAM-OOST - Politiemensen van het district Oost hebben woensdag drie jongeren aangehouden voor diefstal van een fiets De agenten hielden een actie in de wijk gericht op fietsendiefstallen.
Tijdens de actie werden drie jongeren op heterdaad betrapt bij de diefstal van een fiets op de Gerdesiaweg. Toen de politiemensen tot aanhouding wilden overgaan nam ''n van hen de benen. Na een korte achtervolging werd hij alsnog aangehouden op de Leckestraat. De drie, variërend in leeftijd van 15 tot 18 jaar zijn overgebracht naar een politiebureau.