Politie Haaglanden

Persberichten 29 oktober

Haaglanden, 29-10-2009

Man gesignaleerd voor ruim 130.000 euro
Den Haag Een 37-jarige Hagenaar die maandenlang uit handen van de politie wist te blijven, kon onlangs worden aangehouden. De man werd gezocht in verband met achttien openstaande boetes van in totaal 133.000 euro of een vervangende gevangenisstraf van 1766 dagen. De man had ook nog vier veroordelingen openstaan, die bij elkaar goed zijn 691 dagen gevangenisstraf.

Politieagenten zagen de man rijden ineen auto, waarvan zij wisten dat deze door de gezochte Hagenaar werd gebruikt. Toen zij de man aanspraken, kon hij zich niet te legitimeren. Daarop hielden zij hem aan. Een familielid kwam twee legitimatiebewijzen aan het bureau brengen, maar deze bleken niet van de aangehouden Hagenaar te zijn. Omdat de politie een foto van de gezochte Hagenaar heeft, kwam zijn ware identiteit al snel uit. Hij verklaarde dat hij had gelogen over zijn identiteit, omdat hij werd gezocht in verband met een aantal boetes die hem op dat moment niet zo goed uitkwamen. Even later bleek dat het niet om zomaar een aantal boetes ging.

Politie zoekt getuigen van babbeltruc met geweld

Den Haag Een 69-jarige Haagse werd woensdag 28 oktober het slachtoffer van een babbeltruc, die uitmondde in een diefstal met geweld. Rond 11.45 uur werd er aangebeld bij de woning van de vrouw in de Melodiestraat. Toen de Haagse opendeed, stond er een man voor de deur die zich voordeed als de zoon van een bovenbuurvrouw. De man won het vertrouwen van de Haagse met een verzonnen verhaal, waarna hij vroeg of de vrouw geld kon wisselen. Dit kon de vrouw wel, waarop zij haar woning inliep en het geld pakte. Toen zij het geld overhandigde aan de man begon zij echter nattigheid te voelen. De man maakte namellijk geen aanstalten om het geld te wisselen. Toen de vrouw haar geld terug wilde pakken, gaf de man haar een vuistslag in het gezicht. De vrouw liep hierdoor verwondingen op aan haar mond. Vervolgens rende de man de woning uit, sprong op een herenfiets en reed weg in de richting van de Pisuissestraat.

Het signalement van de verdachte is als volgt: blanke man van ongeveer 45 jaar, slank tot tenger postuur, ongeveer 1.60m lang. De man had donkerblond stijl haar, dat kort was, maar niet stekelig. Hij droeg een bril, had een eivormig gezicht en groene/blauwe ogen. Het slachtoffer omschreef de man als normaal, zonder opvallende kenmerken, met een vriendelijk gezicht, een beetje een volkstype. De man droeg een grijs/blauw jack en ook zijn broek was grijs/blauw. Bent u getuige geweest van deze babbeltruc of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Loosduinen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Flinke borrel
Den Haag - Een 31-jarige Voorburger werd donderdag 29 oktober aangehouden, omdat hij met teveel drank op achter het stuur zat. Omstreeks 01.15 uur zagen agenten dat de man in de Trompstraat een passagier uit liet stappen. De man reed vervolgens enkele honderden meters door en parkeerde zijn auto op een vreemde manier. Omdat de agenten vermoedden dat de man teveel gedronken had, spraken zij hem aan en lieten zij de man een blaastest toen. Toen bleek dat hij teveel gedronken had, hielden de agenten hem aan en brachten zij hem naar het politiebureau. Daar blies hij 515 ugl. Tegen de Voorburger werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vijf uur.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Gewond na aanrijding met geparkeerde autos

Den Haag Een 60-jarige Hagenaar raakte woensdag 28 oktober om 14.13 uur gewond bij een aanrijding op de Koningin Emmakade. De man raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en botste tegen twee geparkeerde autos. Vervolgens kwam de auto op zijn linkerkant terecht. De brandweer bevrijdde de Hagenaar, die alleen een snee in zijn hand aan het ongeval overhield. Hij moest hiervoor wel in het ziekenhuis worden behandeld.

Hennepkwekerij in woning

Den Haag Agenten hielden woensdag 28 oktober om 14.41 uur een 37-jarige Hagenaar aan in verband met de ontdekking van een hennepkwekerij. In de woning van de Hagenaar aan de Rederijkerstraat trof de politie 260 planten aan. De planten en de aangetroffen apparatuur zijn voor vernietiging in beslag genomen. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik. Dat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens over een kwekerij bij u in de buurt, dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Man aangehouden na poging inbraak
Den Haag - De politie kreeg donderdag 29 oktober omstreeks 01.45 uur een melding dat zich bij een kapperszaak aan de Albardastraat drie verdachte personen ophielden. In de omgeving hielden agenten een 32-jarige Hagenaar aan, die voldeed aan het door de getuige opgegeven signalement. Bij de kapperszaak bleek dat geprobeerd was in te breken. De Hagenaar is ingesloten. De recherche onderzoekt de zaak.

Fietser gewond na aanrijding

Den Haag Een 54-jarige Haagse raakte woensdag 28 oktober om 14.25 uur gewond bij een aanrijding. Zij fietste op de Kranenburgweg en zag te laat dat een voetgangster overstak. De vrouw viel en raakte gewond. Ambulancepersoneel bracht haar met onbekend letsel naar het ziekenhuis. De 51-jarige Haagse voetgangster kwam met de schrik vrij.

Verkeerscontrole

Leidschendam Bij een verkeerscontrole woensdag 28 oktober tussen 07.50 uur en 09.10 uur op de Prinses Mariannelaan kregen 6 fietsers een bekeuring, omdat ze door rood reden. Tussen 08.45 uur en 11.00 uur controleerden politieagenten automobilisten op onder meer verlichting en het dragen van een gordel. Drie van hen hadden defecte verlichting, twee hadden geen geldig kentekenbewijs, één automobilist had een gladde band en één droeg geen gordel. Allen kregen een bekeuring.

Politie ontmantelt hennepkwekerij in woning

Rijswijk Politieagenten ontmantelden woensdag 28 oktober een hennepkwekerij in een woning aan de Mauritslaan. Agenten troffen de kwekerij in de kelder aan, die via een luik in de vloer te bereiken was. In totaal werden ruim 500 planten in beslag genomen. Ook namen de agenten de bijbehorende apparatuur in beslag. In de woning werden twee verdachten aangehouden, een 41-jarige man uit Rijswijk en een 22-jarige vrouw uit Hoek van Holland.

Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik. Dat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vraagt de politie nadrukkelijk om contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Babbeltruc

Rijswijk Een 91-jarige vrouw werd woensdag 28 oktober omstreeks 15.15 uur het slachtoffer van een babbeltruc. Twee mannen belden aan bij de woning van de vrouw aan de Jozef Israelslaan. Zij vertelden de vrouw dat zij de verwarmingsketel kwamen nakijken. De vrouw liet de twee binnen en ging zelf even naar de keuken. Toen zij de kamer weer binnen kwam, waren de mannen verdwenen. Later merkte de vrouw dat haar bankpas en geld uit haar portemonnee verdwenen waren. Het slachtoffer werd even later gebeld met de mededeling dat haar bankpas vervangen moest worden en dat zij haar pincode moest geven. Het slachtoffer gaf de pincode. Later kreeg de vrouw argwaan en belde de bank, er was toen al geld van haar rekening gehaald. De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen'. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Verkeerscontroles

Westland In de Lier en s-Gravenzande hielden politieagenten woensdag verkeerscontroles. Op de Koningin Julianaweg werden 40 autos gecontroleerd. 17 bestuurders kregen een bekeuring omdat zij geen gordel droegen of niet-handsfree belden. Op de Op t Perron controleerden agenten ruim 100 bestuurders. Er werden 28 bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders die geen gordel droegen.

Diefstal leidt tot ontslag

Westland/Naaldwijk Een 16-jarige meisje uit Hoek van Holland raakte woensdag 8 oktober haar baantje kwijt. Het meisje werd betrapt toen zij bij haar werkgever een portemonnee wegnam. De bedrijfsleiding ontsloeg het meisje op staande voet. Zij kreeg aan het politiebureau een HALT-verwijzing en mocht daarna weer naar huis.

Fietsverlichtingscontrole

Delft De politie controleerde woensdag 28 oktober tussen 06.30 uur en 07.15 uur de verlichting van fietsers in de Industriestraat. Van de 45 passerende fietsers reden er zeven zonder licht. Zij kregen een proces-verbaal. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten, controleert Politie Haaglanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro. Sinds 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:

De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de

fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd.

Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug.

De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.

Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking

kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.

Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsitewww.losselampjesmogenook.nl.

Scooterrijders onderuit

Pijnacker Twee 16-jarige scooterrijders (bestuurder en passagier) raakten woensdag 28 oktober lichtgewond bij een eenzijdig ongeval op de Kleveringweg. Door een stuurfout kwamen de jongeren ten val. De GGD vervoerde beide jongeren met lichte verwondingen naar het ziekenhuis.

Mini-hennepkwekerij in schuur

Delfgauw Politieagenten troffen woensdag 28 oktober om 16.00 uur in een schuurtje aan de Zuideindseweg een kleine hennepkwekerij aan. De agenten roken een sterke henneplucht en gingen op onderzoek uit. In de schuur bleken drie volgroeide hennepplanten te staan. De 44-jarige eigenaar moest de hennepplanten afstaan en kreeg een proces-verbaal. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik. Dat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Zoetermeerder zwaargewond bij ongeval

Zoetermeer Een 41-jarige scooterrijder uit Zoetermeer raakte woensdag 28 oktober om 23.00 uur zwaargewond bij een botsing met een 38-jarige automobilist uit Moerkapelle. Het slachtoffer reed over de Europaweg en negeerde vermoedelijk op de kruising met de Luxemburglaan het rode verkeerslicht. De GGD vervoerde het slachtoffer met vermoedelijk hersenletsel naar het ziekenhuis. De verkeersongevallendienst van Politie Haaglanden stelt een onderzoek in naar de exacte toedracht van het ongeval.

Deurwaarder vindt hennepkwekerij

Zoetermeer Een gerechtsdeurwaarder die woensdag 28 oktober om 10.30 uur met de politie ter executie van een gerechtelijk vonnis een woning aan de Griekenlandlaan wilde ontruimen, trof in de woning een hennepkwekerij aan. In het pand bleken een volledig ingerichte hennepkwekerij met 214 hennepplanten en toebehoren te staan. De politie nam de hennepplanten en andere goederen in beslag. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bewoner. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik. Dat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.