Gemeente Doetinchem

Persbericht, 28 oktober 2009

Gemeente Doetinchem gaat kunststofafval huis aan huis ophalen

De gemeente Doetinchem gaat eens per twee weken kunststof verpakkingsafval huis aan huis ophalen. De gemeente stapt daarmee af van het huidige inzamelsysteem met brengpunten. Vanaf de start met de inzameling is de bereidheid onder inwoners om in te zamelen groot. De gemeente ontving echter ook vragen, klachten en wensen. De gemeente neemt deze serieus en heeft daarom besloten over te stappen op een nieuwe manier van inzamelen: huis aan huis. De huis aan huis inzameling gaat uiterlijk per 1 februari 2010 van start.

Op 1 juni 2009 is de gemeente Doetinchem gestart met het inzamelen van kunststof. Inwoners kunnen op een aantal punten het kunststof inleveren bij de inzamelwagens gedurende een aantal uur per week. Na evaluatie van het huidige systeem heeft de gemeente op basis van de ontvangen vragen, klachten en wensen besloten om de inzameling te wijzigen.

Hoewel de huidige pilot met brengpunten nog niet ten einde is, stapt de gemeente uiterlijk 1 februari 2010 over op huis aan huis inzameling. Andere gemeenten hebben positieve ervaringen met deze manier van inzamelen. Huis aan huis inzamelen biedt inwoners veel service. Met deze manier van inzamelen worden dan ook goede resultaten geboekt.

De gemeente Doetinchem heeft bovendien besloten eens per twee weken huis aan huis in te zamelen. Voor deze frequente inzameling is gekozen omdat de zakken met kunststof na langere bewaartijd kunnen gaan ruiken en niet alle inwoners de zakken buiten of in een schuur kwijt kunnen. Inwoners ontvangen te zijner tijd meer informatie over de nieuwe manier van inzamelen.

De huidige manier van inzamelen door middel van brengpunten blijft tot aan de invoering van de huis aan huis inzameling, uiterlijk per 1 februari 2010, gehandhaafd. Er worden geen wijzigingen doorgevoerd in de huidige inzameling.

Het Ministerie van VROM heeft een convenant gesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het bedrijfsleven over het inzamelen van kunststof. Op dit moment zijn er in diverse gemeenten pilots met verschillende manieren van inzameling. Het convenant en de pilots duren tot 2012. Dan wordt de inzameling geëvalueerd. Ook in Doetinchem duurt de pilot twee jaar.