Politiebond ACP

29 oktober 2009

Ter Horst pleit voor harder optreden politie

Politiemensen moeten harder op kunnen treden wanneer zij beledigd of beschimpt worden tijdens het uitvoeren van hun werk.

Gerrit van de Kamp is tevreden met de uitspraken van minister Ter Horst over optreden bij fysiek en verbaal geweld tegen politiemensen.

Dat zei minister Ter Horst (BZK) gisteren in een uitzending van het televisieprogramma NOVA. NOVA maakte een reportage over politiemensen die tijdens hun werk te maken krijgen met verbaal en fysiek geweld. "Het gezag van de politie moet weer erkend worden", aldus Ter Horst. "Politiemensen zijn nu soms terughoudend in hun optreden omdat zij worden belemmerd dat zij bij hard optreden onmiddelijk verantwoording moeten afleggen voor het vertoonde gedrag."

De ACP maakt zich al langer hard voor het onderwerp. Voorzitter Gerrit van de Kamp gaf deze zomer een interview aan het vakblad Blauw. Hij sprak hierin toen ook onder meer over het omgaan met het geweldsmiddel door collega's. Een onderwerp dat hij rond dezelfde tijd ook aanroerde in zijn Kamplog. Vandaag reageerde hij op de uitzending van NOVA en de uitspraken van de minister bij Radio 1: "De ACP is blij dat nu ook door minister en wetenschap erkend wordt dat verbaal en fysiek geweld tegen politiemensen de pan uitrijst en dat er meer mogelijk moet worden gemaakt om in te grijpen op het moment dat een situatie dreigt te escaleren. We zijn doorgeschoten in het afdoen van bedreigende situaties met alleen maar praten."

Reacties
Op het eerder genoemde artikel in Blauw kwamen bij de redactie van het blad ook de nodige reacties binnen. Een deel hiervan werd gepubliceerd in de editie nr. 16 van 29 augustus 2009. De betreffende pagina's zijn onderaan deze pagina te downloaden en lezen. Hieruit blijkt dat veel collega's de ACP steunen in het standpunt dat politiemensen op een eerder moment harder zouden moeten kunnen optreden.