Gemeente Alkmaar


Veel vragen van raadsleden over doorlichting brandweer

Alkmaar, 29 oktober 2009

---

De leden van de gemeenteraad hadden maandagavond veel vragen voor burgemeester Piet Bruinooge tijdens de informatiebijeenkomst over het rapport met de doorlichting van de Alkmaarse brandweerorganisatie. De burgemeester gaf in de beantwoording aan samen met de vrijwilligers van de brandweer naar de invulling van het organisatiemodel te willen kijken. Ook zegde hij een `second opinion' toe.

Deskundigen van adviesbureau Van Dijke, die het rapport in opdracht van het college van burgemeester en wethouders opstelden, gaven een uitgebreide toelichting voor de raadsleden en de massaal opgekomen vrijwilligers en beroepskrachten van de brandweer. Uitgangspunt van het onderzoek is dat de kwaliteit van de brandweerzorg in levensreddende situaties moet worden vergroot. Door professionalisering van de brandweer moet een organisatie ontstaan die ook in de toekomst op haar taken blijft berekend.

Overnachten
Directe aanleiding is, naast de nieuwe brandweerkazerne waarover de brandweer medio 2010 kan beschikken, de nieuwe wettelijke eis dat de brandweer in 80% van de gevallen binnen 8 minuten na de melding bij een brand of incident aanwezig moeten kunnen zijn. Om dit mogelijk te maken moet er voortaan 's nachts en in de weekenden een vaste uitrukploeg op de kazerne aanwezig zijn. Dit maakt slapen op de kazerne noodzakelijk. Gemiddeld gaat het om één keer per week. Veel vrijwilligers hebben hier echter problemen mee. Maar ook omdat voor een verantwoorde inzet de beroepsbrandweerlieden en de vrijwilligers van de zes brandweerkorpsen op zullen moeten gaan in één organisatie. Een 24-uurs beschikbaarheid vraagt om een flexibeler inzet en meer samenwerking.

Dialoog
Burgemeester Bruinooge hierover: "Over de invulling van het organisatiemodel voor een vaste bezetting in de nachten en het weekend wil ik graag met de brandweer in dialoog. Ik zie daarvoor meerdere mogelijkheden binnen de kaders van de wet en volgens de eerder door de gemeenteraad gestelde eisen. Ook het verzoek van de gemeenteraad om daarbij de verenigingscultuur en korpsstructuur van de Alkmaarse brandweer zoveel mogelijk te behouden is nadrukkelijk mijn streven. Hierin schuilt de kracht voor een betrouwbare inzet van de brandweer", aldus de burgemeester.

Second opinion
Met de gemeenteraad is afgesproken dat in de vergadering van de commissie Bestuur en Middelen op 1 december verder wordt gepraat over de plannen. In de tussentijd praat de burgemeester met de brandweer over de invulling van mogelijke modellen. Ook kan naar verwachting snel een interim-commandant worden aangesteld. Daarnaast beloofde de burgemeester opdracht te geven voor een `second opinion', waarin de aannames in het Doorlichtingrapport nog eens zullen worden nagerekend. Het streven is deze eveneens op 1 december te bespreken.

De brandweer van Alkmaar kan medio 2010 beschikken over de nieuwe kazerne aan de Helderseweg
Laatste wijziging: 29 oktober 2009