Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV is Justitiegeblunder zat - Kamervragen
donderdag 29 oktober 2009

Voor de zoveelste maal komt Justitie in het nieuws met een grove fout. "Komt er nooit een eind aan deze serie justitieblunders?" vraagt PVV-justitiewoordvoerder Raymond de Roon zich af. Een veroordeelde zedendelinquent werd negen maanden te vroeg uit zijn detentie ontslagen. Terwijl de crimineel zelf er op wees dat Justitie een fout dreigde te gaan maken, hebben de verantwoordelijke ambtenaren volhard. "Onbegrijpelijk", oordeelt De Roon. "Een dergelijke fout maken is al heel ernstig, maar weigeren om de fout te voorkomen, is onvergeeflijk. De staatssecretaris van Justitie moet snoeiharde maatregelen nemen tegen de verantwoordelijken."

Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de staatssecretaris van Justitie over onterechte vrijlating van zedendelinquent:


1.)
Klopt het dat een zedendelinquent negen maanden te vroeg uit detentie is ontslagen (1) ?


2.)
Waarom is dit gebeurd?


3.)
Klopt het dat deze veroordeelde nog voor hij werd vrijgelaten, jegens de (medewerkers van de) gevangenis te Alphen aan de Rijn kenbaar heeft gemaakt, dat hij nog niet vrijgelaten moest worden omdat hij nog een aantal maanden uit te zitten had? Zo ja, waarom is geen acht op die waarschuwing geslagen?


4.)
Wat gaat u doen om herhaling van zo'n blunder te voorkomen?


5.)
Welke gevolgen verbindt u aan deze affaire voor de verantwoordelijke(n) van de penitentiaire inrichting?


6.)
Klopt het dat de veroordeelde een schriftelijk excuus van Justitie heeft gekregen voor deze gang van zaken? Zo ja, heeft ook het slachtoffer van deze zedendelinquent een schriftelijk excuus ontvangen voor deze blunder? Indien dat niet het geval is: waarom niet?

(1) Algemeen Dagblad, 29 oktober 2009