Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Architectenbureau Fritz gekozen voor de restauratie van Jachthuis Sint Hubertus

Architectenbureau Fritz uit Bussum is gekozen als restauratiearchitect voor de restauratie van Jachthuis Sint Hubertus, gelegen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Jachthuis Sint Hubertus In het kader van de gunningsfase van de Europese aanbesteding gaven in totaal vijf architecten een visie op het project.

De visie van Architectenbureau Fritz sloot het beste aan op de wensen van de opdrachtgever en de daarop gebaseerde selectiecriteria. Deze waren vooraf vastgelegd in de uitnodigingsbrief.

De beoordelingscommissie bestond uit L. van der Pol (Rijksbouwmeester en voorzitter), baron S.E. van Voorst tot Voorst (directeur Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe), W. Eggenkamp (rijksadviseur Cultureel Erfgoed), D. Baalman (directeur van Het Oversticht), A. Hoek (restauratieadviseur Rijksgebouwendienst), H. Jansen (integraal projectverantwoordelijke Rijksgebouwendienst), B. Wouters (projectmanager Rijksgebouwendienst), J. van Asseldonk (projectmanager Rijksgebouwendienst). De rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van het Rijk op het terrein van architectuur en ruimtelijke kwaliteit. Zij is verantwoordelijk voor de architectenkeuze voor huisvestingsprojecten van de Rijksgebouwendienst.

Het Jachthuis is in verschillende opzichten toe aan groot onderhoud. Dit geldt in het bijzonder voor de technische installaties, de dakbedekking en het metselwerk. Er zijn daarnaast ook nog aanpassingen noodzakelijk vanwege brandveiligheid, gebouwbeveiliging, persoonsbeveiliging, binnenklimaat, elektravoorzieningen en verlichting. Het inpassen van deze voorzieningen vereist inventieve oplossingen waarbij behoud van het monument voorop staat. Na de restauratie van het Jachthuis wordt het huidige gebruik voortgezet.

Omdat er in de komende jaren voor vele voorzieningen (vervangings-)onderhoud nodig is en er samenhang bestaat tussen alle onderdelen van het ensemble, wordt een integrale en daarmee geoptimaliseerde restauratie uitgevoerd. Op deze manier kan eveneens overlast voor het pand, de inrichting en het gebruik tot een minimum beperkt blijven.