Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Pilot van start voor restauratiewerken aan gevel Koninklijk Paleis Amsterdam

Vandaag gaat de pilot van start voor de restauratie van de gevel aan het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Aanleiding is de bouwvergunning die deze week, door het Stadsdeel Centrum van Amsterdam, aan de Rijksgebouwendienst is verleend. Ook start de Rgd met het technisch herstel van de gevel en, daar waar noodzakelijk, het vervangen van slechte zandstenen blokken. De gevelrestauratie beoogt de architectonische beleving van de gevel te verbeteren.

Pilot
Koninklijk Paleis te Amsterdam De pilot is bedoeld om de technieken ten behoeve van het visuele herstel van de gevel, die uitgebreid zijn getest, op de zandstenen gevel zelf te kunnen beoordelen. Het proefvlak van de pilot bevindt zich op de achterzijde van de toren. Het visueel herstel beoogt de bonte vlekkerigheid van de gevel te verzachten door de contrasten tussen heel donkere en heel lichte stenen terug te dringen, zonder deze uit te wissen. Daartoe worden een aantal van de volgende behandelingen ingezet: stoomreinigen, droog microstralen, laseren, retoucheren met silicaatkrijt en/of verneveling van minerale verf. Uitgangspunt van de Rgd is om terughoudendheid in de behandelingen te betrachten, maar tegelijkertijd het beoogde effect te bereiken. Het resultaat van de pilot wordt beoordeeld door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), Bureau Monumenten en Archeologie (BMA, gemeente Amsterdam) en de Commissie voor Welstand en Monumenten (gemeente Amsterdam). Deze partijen hebben het Stadsdeel Centrum ook geadviseerd bij de vergunningverlening. De pilot wordt naar verwachting in december 2009 afgerond.

Het visueel herstel is minder uitgebreid dan voorheen, doordat het budget naar beneden is bijgesteld met 6 miljoen Euro. Dit draagt bij aan de oplossing van de Rijksbrede begrotingsproblematiek. Het visueel herstel richt zich op de gevels tot en met de daklijst en het timpaan aan de Damzijde. Aan het dak, de beelden, de schoorstenen en de toren wordt het noodzakelijk technisch herstel uitgevoerd om te zorgen dat het gebouw waterdicht en veilig blijft.

Planning
Het Paleis op de Dam staat op dit moment al grotendeels in de steigers ter voorbereiding van de uitvoering. De renovatie en restauratie wordt eind 2011 afgerond. Het Paleis op de Dam blijft gedurende de bouw in gebruik, zowel voor Koninklijke evenementen als voor bezichtiging door het publiek.