ABVAKABO FNV

Verenigingsvernieuwing

Deze week hebben wij in een grote bijeenkomst van kaderleden gesproken over verenigingsvernieuwing. Aanwezig waren kaderleden afkomstig uit de Bondsraad, afdelingen en sectoren. Ons buitengewoon congres van 2008 heeft ons een opdracht gegeven om te komen tot vernieuwing van de vereniging. Op ons congres van 2010 zullen er uitgewerkte voorstellen liggen om onze verenigingsstructuur te vernieuwen.

We zijn hier als bondsbestuur mee aan de slag gegaan en we hebben dat op een onconventionele manier gedaan. We hebben als Bondsbestuur de uitgangspunten vastgesteld, zoals: directe democratie, het lid centraal, we blijven een vrijwilligersorganisatie. Met behulp van een externe is een analyse gemaakt van de situatie in onze vereniging. Dat was wel schrikken, want ons eigen oordeel over onszelf als organisatie is niet mals. We hebben daarom als bondsbestuur vervolgens een werkgroep ingesteld. Daarin zaten leden van de Bondsraad maar ook leden die op de werkvloer actief zijn, ook zat er een bestuurder uit de werkorganisatie in.

Zij hebben onder begeleiding van een externe adviseur stevig vergaderd en gewerkt. Maar ook zij hebben zich weer laten bijpraten door heel veel leden en collega's. Wat al snel duidelijk werd is dat onze cultuur anders is dan we eigenlijk zelf willen. Daarin speelt ook een rol dat we een heel ingewikkelde structuur hebben die niet voor iedereen duidelijk is. Ook niet voor doorgewinterde kaderleden. We hebben een logge structuur. Redenen om serieus na te denken of het niet anders moet.

En ja, de werkgroep vindt dat het anders moet. Uitgangspunt is dat onze verdedigingsorganisatie veel eenvoudiger en slanker moet worden. Dat er veel helderdere rollen moeten komen voor Bondsraad (straks Ledenraad), bestuur, en werkorganisatie. In de vereniging moet het zwaartepunt worden gelegd op het cao-niveau. Dat is het niveau waarop wij leden organiseren. Geen breed samengevoegde sectoren, maar heel dichtbij: je eigen cao. Dat betekent dat veel organen uit de statuten geschrapt kunnen worden. Maar ook de Bondsraad is te groot en moet veel kleiner van omvang worden als het aan de werkgroep ligt. En one man en one vote. Dus grote cao-groepen en afdelingen qua omvang krijgen ook maar één stem. (of hooguit twee).

Ook wordt de Bondsraad een veel kleinere ledenraad en gaan we een keer per twee jaar een Congres houden in plaats van een keer per vier jaar. De ontwikkelingen in de samenleving gaan zo hard dat een keer per vier jaar te weinig is. En ook het Bestuur zal kleiner gaan worden. Het bestuur heeft uit de discussie ook de conclusie getrokken dat wij hard moeten werken aan versteviging van ons lokaal werk. Sommige afdelingen voelen zich verwaarloosd en zijn onvoldoende in staat nieuw kader te vinden voor hun activiteiten.

Het Bondsbestuur was over vrijwel alle voorstellen enthousiast, behalve over de samenstelling van de Bondsraad. In de visie van het Bestuur zou de Bondsraad/Ledenraad alleen uit vertegenwoordigers van de cao-groepen moeten bestaan en niet langer uit de sectoren en de afdelingen. Want waarom wel vertegenwoordigers uit de afdelingen en niet van de vakbondsconsulenten en de loopbaantrainers? Het feit dat je in een afdelingsbestuur zit rechtvaardigt niet automatisch en zetel in de Bondsraad, volgens het Bondsbestuur.

Nou, deze opvatting zorgde voor veel emotie ook in de kaderbijeenkomst en hier konden we het ook echt niet met elkaar eens over worden. Uiteindelijk heeft het Bondsbestuur aan de werkgroep laten weten alle voorstellen positief over te nemen. We willen niet een half jaar lang in de aanloop naar ons Congres een verschil van mening hebben over de samenstelling van de toekomstige ledenraad. We zouden dan in mei het Congres om een uitspraak kunnen vragen. Onze zorg is dat we dan zes maanden over niets anders meer spreken en dat willen we niet.

Het zijn barre tijden en er is werk aan de winkel. Als Bestuur hechten we eraan dat met elkaar te doen en eensgezind aan de vernieuwing van onze vereniging te wreken. Als het Congres dat ook vindt, dan gaat dat gebeuren. Zorgen dat we en krachtige bond zijn. De ledengroei is inmiddels op gang gekomen maar is nog volstrekt onvoldoende. Dat moet anders en daar hebben we al onze actieve leden voor nodig. 29-10-2009