Gemeente Noordwijk

Brochure `extra geld, meer zelfstandigheid'

Op woensdag 28 oktober heeft wethouder Martijn Vroom (CDA) van Sociale Zaken, Zorg en Welzijn de brochure `Extra geld, meer zelfstandigheid' gepresenteerd. In de brochure staat een overzicht van voorzieningen en regelingen waar mensen uit de doelgroep baat bij kunnen hebben. Het geeft antwoord op de vraag wie voor welke regeling in aanmerking komt en waar deze is aan te vragen. Bijvoorbeeld een bijdrage voor sociale en culturele activiteiten, tandartskosten, of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Het boekje is ontwikkeld in samenwerking met de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek en wordt in alle deelnemende gemeenten uitgegeven.

De brochure is een van de concrete resultaten van de jaarlijkse armoedeconferentie die Noordwijk samen met de andere gemeenten in de ISD- Bollenstreek organiseert. Tijdens de afgelopen armoede-conferentie werd door de cliënten van de ISD het verzoek gedaan om in één brochure alle regelingen op het gebied van armoede-bestrijding kenbaar te maken.

Onbekendheid bij mensen met een laag inkomen over de mogelijkheden op financieel gebied is een hardnekkig probleem. Gemeentelijke budgetten die zijn bedoeld om hen te ondersteunen en te motiveren tot een actief en zelfstandig bestaan worden om die reden vaak niet helemaal besteed. In een enkel geval, vooral onder ouderen, speelt schroom een rol. Het gevoel `de hand te moeten ophouden' weerhoudt hen datgene aan te vragen waarvoor ze in aanmerking komen.

Wethouder Vroom: "Mensen hebben er recht op. We hebben er geld voor beschikbaar. Dat dit vervolgens niet terecht komt bij mensen voor wie het is bestemd is een maatschappelijk probleem. Het belemmert hen optimaal deel te nemen aan het sociale leven. Sociale contacten zijn nodig om weer zinvol en actief aan de samenleving deel te nemen. Hetzij door werk, hetzij anderszins. De toename van werkloosheid als gevolg van de economische crisis en de daarmee samenhangende grotere instroom van mensen met een laag inkomen, maakt het probleem nog urgenter."





Om dit probleem aan te pakken zijn de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van informatie een eerste vereiste. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Een brochure in handzaam formaat komt aan die behoefte tegemoet en geldt daarbij als een basismiddel.

Wie bij de gemeente bekend is, omdat zij al gebruik maken van een gratis voorziening, krijgt de brochure automatisch voor 1 november 2009. Voor andere belangstellende is de brochure vanaf 29 oktober gratis af te halen in de Gemeentewinkel, of bij het Lokaal Loket, beide in het gemeentehuis, elke werkdag tussen 9.00 ­ 12.30 uur.