MCI wil Nobelprijs voor de Hebzucht uitreiken

29/10/2009 11:49

Magna Carta

Als aanvulling op de bestaande Nobelprijzen die in oktober worden uitgereikt, moet er een 'Nobelprijs voor de Hebzucht' komen. Dat is de mening van het Magna Carta Institute for Human Rights and Obligations, dat hiermee aandacht vraagt voor de kans om de crisis op te lossen door wereldwijd gedragsveranderingen tot stand te brengen. Het instituut, dat z'n oorsprong in 1215 vindt, toont aan dat de meest hebzuchtige mens niet perse degene is met het meeste geld of de hoogste bonus. "Een Nobelprijs in deze categorie zou derhalve aan de hele mensheid uitgereikt dienen te worden."

Bewust worden van hebzucht

De trieste conclusie dat er hebzucht schuilt in ieder mens, heeft volgens het MCI ook een hele zonnige kant omdat daar ook de oplossing zou liggen. "Uit eerder werk van ons instituut blijkt namelijk dat wij mensen ons het meest ergeren aan zaken die we van onszelf niet kunnen zien. Dit betekent dat wij onze irritatie over hebzucht van anderen kunnen oplossen door onze eigen hebzucht te erkennen, te doorzien en vervolgens los te laten. Het is echter niet gezegd dat mensen die zich niet ergeren aan de hebzucht van anderen niet hebzuchtig zouden zijn. Het tegenovergestelde is namelijk ook waar, dus dat wat wij het meest bewonderen in anderen zijn zaken die we van onszelf niet kunnen zien. De conclusie is dan ook: Wie zich ergert aan de hebzucht van anderen of wie bewondering heeft voor hun vergaarkunst heeft zijn eigen hebzucht nog niet erkend. Bij psychologen is dit fenomeen al decennia bekend als de schaduwzijde van de mens. Wie zich tijdens de huidige crises of bij het oplossen van conflicten die erdoor ontstaan bewust is van deze ogenschijnlijke tegenstelling, is in staat de problemen het hoofd te bieden. Wie dat niet doet zal evengoed het oude willen overwinnen, maar blijft onbewust zijn transformatie en dus het afnemen van z'n hebzucht in de weg staan."

Strakke regels geen oplossing

Het MCI komt naar eigen zeggen juist op dit moment naar buiten met haar bevindingen "omdat politici momenteel uit alle macht wijzen naar hebzuchtig gedrag in met name de financiële sector, maar over het hoofd zien dat ze door het met macht opleggen van strakke regels en nieuwe beloningssystemen de hebzucht niet uit de mens halen. Hierdoor zullen we over niet al te lange tijd wederom in een zo mogelijk nog ernstiger crisis terecht komen. De oplossing voor de langere termijn lijkt echter simpel. Het MCI heeft daarom een plan ontwikkeld dat het mogelijk maakt om een radicale transformatie van de geest tot stand te brengen en de gehele mensheid naar een hoger plan te brengen."

Strategie van het MCI gratis te downloaden

Het Engelstalige rapport dat de strategie beschrijft, is voor geïnteresseerden, gratis en zonder registratie vooraf, te downloaden van de website van het Magna Carta. "Wil deze methode daadwerkelijk tot verandering leiden is het echter wel noodzakelijk deze methode te institutionaliseren zodat het een integraal onderdeel wordt van de pijlers waarlangs we onze samenleving vormgeven. Dit kan door het introduceren ervan als ontwikkelstrategie voor mensen in leiderschapsposities binnen alle traditionele structuren zoals de politiek, de financiële sector, religie, onderwijs, politie, zorg en multinationals met meer dan 1000 man personeel, die van grote invloed zijn op ons denken. Nu de korte termijnplannen van regeringen van over de hele wereld klaar zijn dienen zij hun aandacht te richten op de langere termijn. Vooralsnog is de strategie de MCI voorstaat hun enige optie. Een strategie op puur wetenschappelijke basis, zoals een psychologische, zal namelijk niet werken, omdat deze is voortgekomen uit de hebzuchtige cultuur die nu juist wil veranderen, maar zijn eigen transformatie onbewust in de weg staat."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://WWW.MAGNACARTA.COM